V Nemecku pribúdajú útoky na kresťanov a ich symboly

    0
    Ilustračné foto: nemecká vlajka (Autor: Wikipedia)

    V Nemecku sa ku kresťanstvu hlási približne šesťdesiat percent obyvateľstva a v novodobej histórii sa veriaci nemuseli obávať o svoju bezpečnosť. S postupnou premenou Nemecka na prisťahovaleckú krajinu sa však začína situácia meniť. Podľa oficiálnych údajov Spolkovej kriminálnej polície došlo v minulom roku približne k stovke útokov na kresťanov či symboly ich náboženstva. Štrnásť z nich mali na svedomí žiadatelia o azyl z krajín Blízkeho východu a Afriky. Štatistiky však neuvádzajú etnickú príslušnosť zostávajúcich viac ako osemdesiatich páchateľov.

    V rámci približne stovky prípadov nábožensky motivovaného násilia došlo k jednej vražde, k deviatim vážnejším zraneniam a k približne dvadsiatim piatim útokom na kostoly a náboženské symboly. Prípad vraždy sa stal vlani v apríli v Prien am Chiemsee a práve teraz je páchateľ pred súdom. Práve táto vražda a ďalšie surové napadnutia kresťanov a ich symbolov viedli ministra vnútra Thomasa de Maizièra z CDU, aby nariadil sledovanie týchto štatistík.

    Útoky na kresťanov však boli hlásené vo zvýšenej miere aj v roku 2016, keď sa v Nemecku usídľovali stovky tisíc migrantov, ktorí vstúpili do krajiny po septembri 2015, keď rozhodla kancelárka Angela Merkelová o otvorení hraníc. Mnoho prípadov sa udialo priamo v utečeneckých centrách, kde na kresťanov z Blízkeho východu útočili ich moslimskí „kolegovia“. Miestne úrady tam museli často prikročiť k rozdeleniu táborov na niekoľko častí, aby zabránili ďalšiemu násiliu.

    K znepokojujúcemu trendu sa teraz vyjadril aj bavorský minister vnútra Joachim Herrmann z CSU. „Ak chcú žiť ľudia v Nemecku, musia prijať západné hodnoty a našu kultúru, ku ktorým kresťanstvo neodmysliteľne patrí. V opačnom prípade nie sú v našej krajine vítaní. A my o to nikoho nežiadame, to je jednoducho minimálny základ, ktorý musí byť splnený.“ Poslanec za CDU Ansgar Heveling označil počet útokov proti kresťanom za alarmujúci.

    „Je mimoriadne dôležité, aby sme urobili všetko pre ochranu kresťanov a ich inštitúcií. Štát musí prijať hlavný diel zodpovednosti a páchateľov týchto útokov treba prísne potrestať,“ konštatoval Heveling. 

    autor: Josef Provazník  

    - Reklama -