V Kosove zvíťazila koalícia nacionalistických strán

    0
    Hashim Thaci (Autor: TASR)

    Na prvom mieste s približne 40 percentami skončila volebná koalícia vedená Demokratickou stranou Kosova (PDK), ktorú založil súčasný prezident a niekdajší vodca kosovských povstalcov Hashim Thaci. Súčasťou tejto koalície sú aj Aliancia pre budúcnosť Kosova (AAK) a Iniciatíva pre Kosovo (NISMA). 

    Druhé miesto podľa exit pollov patrí ultranacionalistickej strane Sebaurčenie (Vetëvendosje), ktorá získala zhruba 30 percent hlasov. 

    Až na treťom mieste s 27 percentami sa umiestnila koalícia strán okolo Demokratickej ligy Kosova (LDK) premiéra Isu Mustafa. 

    Hlasovanie podľa prvých informácií poznačila nízka účasť. Štyri hodiny pred koncom hlasovania pristúpilo k volebným urnám len necelých 28 percent voličov, o ktorých priazeň sa uchádzalo 26 politických strán a koalícií.

    Voľby v bývalej srbskej provincii sa konali o rok skôr, pretože parlament v Prištine v máji vyjadril nedôveru vláde premiéra Mustafu. Následne prezident rozpustil zákonodarný zbor a vypísal nové parlamentné voľby.

    Kosovo jednostranne vyhlásilo nezávislosť od Srbska v roku 2008. Jeho nezávislosť zatiaľ uznalo 114 krajín. Päť členských štátov EÚ, vrátane Slovenska, naďalej Kosovo neuznáva.

    - Reklama -