V Japonsku začal summit G7. Prioritou rozhovorov bude ekonomika, vyhlásil premiér Abe

    0
    Japonský premiér Šinzó Abe (Autor: SITA)

    Japonský premiér Šinzó Abe, ktorý je hostiteľom summitu, označil ekonomiku za prioritu dvojdňových rozhovorov v nádeji, že získa podporu pre koordinované fiskálne stimuly, uviedla DPA. Pripomenula, že Abe na domácej politickej scéne zápasí s nespokojnosťou verejnosti s výsledkami svojej široko medializovanej ekonomickej reformy nazývanej aj “abenomika”. 

    Nemecko je však proti finančným stimulom, čo jeho kancelárka Angela Merkelová deklarovala aj počas Abeho nedávnej návštevy v Berlíne. Agentúra Kjódó s odvolaním sa na japonské vládne zdroje informovala, že lídri G7 opätovne “potvrdia významnú úlohu fiskálnej, monetárnej a štrukturálnej politiky”. V ich kompromisnej dohode by sa malo konštatovať, že každá krajina by si mala zvoliť pre seba najvhodnejšiu kombináciu týchto druhov politiky. 

    Pokiaľ ide o riešenie migračnej krízy, predseda Európskej rady Donald Tusk dnes oznámil, že vyzve G7, aby vyslala signál, že je pripravená pomôcť. “Sme si vedomí, že – aj vzhľadom na zemepisné pomery – najväčší diel zodpovednosti (za riešenie migračnej krízy) niesla a nesie Európa,” uviedol Tusk. Európa by podľa neho uvítala solidaritu svetového spoločenstva a uznanie faktu, že ide o globálnu krízu. 

    Dodal, že požiada lídrov G7, aby zintenzívnili podporu pre utečencov a komunity, ktoré ich prijímajú, a podporili plány na presídľovanie migrantov a iné formy legálnej migrácie. 

    Očakáva sa, že lídri G7 sa dnes dostanú aj k diskusii o situácii na Ukrajine a úlohe Ruska, ktoré bolo z G8 vylúčené kvôli zasahovaniu do vývoja v tomto susednom štáte, po anektovaní Krymského polostrova. 

    Tusk dnes avizoval, že “náš postoj voči Rusku, vrátane ekonomických sankcií, zostane bez zmeny, kým sa nebudú plne realizovať dohody z Minska”. EÚ je podľa neho pripravená pokračovať v sankciách. Dodal, že rozhodnutie v tejto veci bude prijaté v najbližších dvoch-troch týždňoch. 

    Predmetom rokovaní na summite G7 v Japonsku majú byť aj ďalšie regionálne problémy, napríklad nároky Číny v Juhočínskom mori. Tusk k tomu uviedol, že každý nárok na územie či časť mora musí mať oporu v medzinárodnom práve. Dodal, že prípadný spor treba riešiť mierovými prostriedkami. Upozornil, že “jednostranné kroky a použitie sily či donucovanie sú neprijateľné”. 

    Summit G7 sa koná na území národného parku Ise-Šima v regióne Kansai na japonskom ostrove Honšú. Lídri G7 pred začatím rokovaní v spoločnosti hostiteľa summitu, japonského premiéra Šinzóa Abeho, zavítali do Veľkej svätyne Ise, ktorá je najposvätnejším miestom 

    G7 zahŕňa Britániu, Francúzsko, Japonsko, Kanadu, Nemecko, Spojené štáty a Taliansko. Na summitom G7 sa zúčastňuje aj EÚ. Ako dnes na svojej webovej stránke oznámil taliansky premiér Matteo Renzi, výročný summit G7 sa v roku 2017 uskutoční v Taliansku, na ostrove Sicília. 

    - Reklama -