V Bruseli rokujú lídri štátov EÚ a Balkánu o utečeneckej kríze

    0
    Vlajka EÚ (Autor: SITA)

    Pozvánku na samit dostali Bulharsko, Grécko, Chorvátsko, Macedónsko, Maďarsko, Nemecko, Rakúsko, Rumunsko, Slovinsko a Srbsko.

    Vučič podľa vlastných slov očakáva “ťažké, nie príliš príjemné” rokovania, zároveň však vyjadril nádej na dosiahnutie “komplexného riešenia”. Trval na tom, že Srbsko sa nebojí vlastnej zodpovednosti a nebude “budovať múry”. Dodal však, že jeho krajina nebude súhlasiť, aby bola konečnou stanicou, pokiaľ ostatné krajiny ležaice západnejšie uzatvoria svoje hranice.

    “Mimoriadne časy si vyžadujú mimoriadne opatrenia,” povedala dnes v súvislosti s mimoriadne zvolaným samitom nemecká kancelárka Angela Merkelová.
    Európska únia bude pripravená v nasledujúcom týždni nasadiť 400 príslušníkov pohraničných stráží na pomoc krajinám západného Balkánu pri zvládaní prílevu migrantov, uvádza sa v návrhu vyhlásenia, prerokovávaného na dnešnom bruselskom samite.

    Návrh spoločného záverečného vyhlásenia prizvaných politikov, ktorého znenie získala agentúra Reuters, počíta tiež so záväzkom, podľa ktorého sa EÚ pokúsi urýchliť vracanie späť do vlasti tých Afgancov, Iračanov a príslušníkov iných štátov, ktorým bude zamietnutá žiadosť o azyl.
    Od polovice septembra prešlo po uzatvorení maďarských hraníc podľa policajných štatistík cez balkánske štáty takmer 250 000 ľudí. Ich tok sa podľa predpovedí nezastaví ani s príchodom studeného počasia.

    - Reklama -