V Bruseli protestujúcich rozohnali vodnými delami. Na koho si polícia trúfla?

    0
    Protesty farmárov pred budovou Európskej komisie v Bruseli (Autor: SITA)

    Protestujúci farmári sa postavili proti neustále klesajúcim výkupným cenám mlieka a mäsových výrobkov. Podľa európskych farmárov, ktorí produkujú mliečne výrobky a mäso, sú ceny neúnosné a znamenajú pre nich bankrot. Protest vypukol ešte pred začiatkom rokovaní ministrov pôdohospodárstva členských krajín Únie, ktorí sa nakoniec dohodli na tom, že Európska komisia podporí krachujúcich farmárov finančným balíčkom v hodnote pol miliardy eur.

    Do centra Bruselu sa vydali tisícky farmárov, ktorí priamo pred budovou Európskej komisie rozložili svoje traktory a začali uprostred mesta páliť stohy slamy. Dym na chvíľu zahalil celé námestie medzi administratívnymi budovami Justus Lipsius a Berlaymont, ktoré slúžia Európskej komisii. „86 percent dánskych farmárov, ktorí produkujú mlieko, je na mizine, preto dúfame, že nám dnes pomôžu,“ uviedol jeden z účastníkov protestu pre televíziu Euronews ešte pred tým, ako bola známa suma, ktorú Európska komisia uvoľní na podporu farmárov.

    Ako to v centre Bruselu vyzeralo počas protestu farmárov, si môžete pozrieť TU

    K protestujúcim sa pridali aj producenti mäsa, ktorým, rovnako ako rozhnevaným mliekarom, ide o prežitie. „Chceme, aby všetky členské štáty Európskej únie dodržiavali pravidlá, ktoré budú nastavené na rovnakej úrovni,“ uviedla predsedníčka holandskej asociácie chovateľov ošípaných Ingrid Janssenová. Holanďania, Dáni či Belgičania nie sú jediné národy európskej dvadsaťosmičky, ktoré nie sú spokojné s poľnohospodárskou politikou Bruselu. „Musíme predať 5 litrov mlieka, aby sme si kúpili liter vody. Dostávame 0,20 eura za liter napriek tomu, že európsky priemer je 0,30 eura za liter,” povedal pre Euronews účastník protestu z Litvy. Protestujúcich farmárov belgická polícia nakoniec rozohnala vodnými delami.

    - Reklama -