V Bielorusku začali predávať ruské pivo s názvom Novičok. Nie všetkým je po chuti

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Pivo vyrába malý ruský pivovar Alaska Brewery so sídlom v meste Balašicha, ležiacom približne 20 kilometrov východne od Moskvy. Pivovar začal vyrábať pivo Novičok v máji so sloganmi “Podmanivá chuť stiahne vaše zmysly a vedomie do nervovoparalytickej nirvány” a “Prísne tajná receptúra, ani Trump nebude schopný nič dokázať”.

    Kontroverzný výrobok sa stal v Bielorusku predmetom ostrej kritiky, ktorá sa zniesla na adresu daného pivovaru s tým, že zosmiešňuje otrávenie Skripaľa a jeho dcéry v anglickom Salisbury, ako aj ďalší prípad otravy novičkom v Británii, ktorý sa stal pred niekoľkými dňami, pričom jedna z dvojice poškodených, 44-ročná žena, medzitým zomrela.

    Roztržka ohľadom piva sa spustila na sociálnych sieťach po tom, ako istý blogér zverejnil fotografiu fľaše piva Novičok z minského baru, kde ho majú v ponuke. Na vinete je surrealistická kresba od poľského výtvarníka Zdzislawa Beksiňského s názvom “Plaziaca sa smrť”. Umelec, ktorý zomrel v roku 2005, bol vedúcou osobnosťou poľského modernizmu.

    Dané pivo je jedným z mnohých produktov so značkou Novičok, ktoré sa v ruských obchodoch objavili od vypuknutia kauzy Skripaľ. Ďalšími sú tričká či slnečnicový olej. Temný marketing je podľa RFE/RL v zhode s často podráždeným tónom, ktorým sa Moskva bráni pred obvineniami, že za útokom na Skripaľovcov stáli ruské tajné služby.

    Alaska Brewery odpovedal na kritiku piva Novičok v Bielorusku s tým, že “irónia” v jeho názve je “primeraná”. “Sme presvedčení, že Rusko nemá s týmito 'vraždami' v Británii nič do činenia a celý prípad novičok je iba fabuláciou západných médií, provokáciou zo strany Londýna,” uviedol pre RFE/RL zástupca predmetného ruského pivovaru.

    - Reklama -