V Ázii havaroval americký torpédoborec

    0
    Torpédoborec amerického námorníctva. Ilustračná fotografia (Autor: TASR)

    Siedma flotila amerických námorných síl uviedla, že torpédoborec USS John S. McCain sa zrazil s loďou Alnic MC a utrpel škody na ľavoboku. Kolízia sa stala o 05.24 h miestneho času. 

    Desať námorníkov je nezvestných a päť utrpelo zranenia. Spoločne s miestnymi úradmi prebieha pátracia a záchranná akcia. Pomáhajú v nej konvertoplán Osprey a vrtuľníky Seahawk z vojnovej lode USS America, oznámili americké námorné sily. Asistujú tiež vlečné člny a plavidlá singapurských námorných síl i pobrežnej stráže.

    Loď Alnic je registrovaná ako ropný či chemický tanker plaviaci sa pod vlajkou Libérie, uvádza webová stránka MarineTraffic.com.

    Ide o druhú zrážku lode amerických námorných síl v Tichom oceáne za posledné dva mesiace. V júni zahynulo sedem námorníkov, keď sa torpédoborec USS Fitzgerald a kontajnerová loď ACX Crystal zrazili vo vodách pri Japonsku. Americké námorníctvo označilo zrážku za “odvrátiteľnú”, a preto bol odvolaný kapitán plavidla USS Fitzgerald; ďalší námorníci budú tiež potrestaní.

    Siedma flotila so základňou v japonskom prístave Jokosuka informovala, že torpédoborec McCain smeroval do prístavu v Singapure na obvyklú zastávku. Podľa webovej stránky námorných síl posádku tvorí 23 dôstojníkov, 24 poddôstojníkov a 291 námorníkov.

     

    - Reklama -