Už nevlastní takmer nič. Bašternák sa naďalej zbavuje majetku. Zdevastovaná spravodlivosť, banánová republika, tvrdia opozičníci

    0
    Ladislav Bašternák (Autor: TASR)

    Začiatkom novembra bol podnikateľ Ladislav Bašternák na pojednávaní na súde, kde sa priznal, že štát okradol o takmer dva milióny eur na vratkách DPH. Tie si žiadal vyplatiť vo veci kúpy bytov v komplexe Five Star Residence. Napriek tomu, že sa k trestnému činu priznal, povedal, že je vinný a svoje konanie oľutoval, sa voči trestu odvolal. Súd mu vymeral päť rokov vo väzení s tým, že majetok neprepadne štátu. Rozsudok je tak stále neprávoplatný.

    Bašternák sa ešte pred pojednávaním poistil a svoju luxusnú vilu pomocou darovacej zmluvy prepísal na manželku. Tým, že majetok do dnešného dňa nemá blokovaný, v prepisovaní pokračuje aj naďalej. Informovala o tom RTVS. Darovacou zmluvou sa zbavil aj takmer všetkých bytov v komplexe Five Star Residence alebo na Tupého ulici. Tie prepísal na rodinných príslušníkov. Nezbavil sa iba jedného bytu, v ktorom dlhodobo býva expremiér Robert Fico. Ten mu má za bývanie platiť nájom.

    Podľa Úradu špeciálnej prokuratúry nebol vo vyšetrovaní dôvod, aby štát zaistil Bašternákovi majetok, a preto to ani daný prokurátor nenavrhoval už v prípravnom konaní, ale až v záverečnej reči, čo ale súd do rozsudku neuviedol.

    Podľa televízie Bašternáka v súčasnosti preverujú vo viacerých veciach aj v prípade výstavby komplexu Bonaparte. Staval ho v rokoch 2008 až 2011 a v súvislosti s jeho výstavbou sa vedú viaceré diskusie, že ide o čiernu stavbu postavenú z daňových podvodov. V rozhovore pre ParlamentnéListy.sk to uviedol aj poslanec za SaS Jozef Rajtár, ktorý voči Bašternákovi podal viaceré trestné oznámenia. Ak by sa tieto skutočnosti preukázali, tak majetok, ktorý získal po roku 2008, by prepadol štátu. Prepisom majetku na príbuzných však docielil, že ak by bol aj obžalovaný z trestných činov a súd by nariadil prepadnutie majetku, tak by sa rozsudok nevzťahoval na jeho rodinu.

    Galko: Zdevastovaná spravodlivosť

    K celej veci sa vyjadril podpredseda opozičnej strany SaS Ľubomír Galko. Podľa neho je tento prípad znamením, že na Slovensku je zdevastovaná spravodlivosť. „Strašne veľa roboty čaká novú vládu, pokiaľ to tu dá po najbližších voľbách po týchto terajších lotroch do poriadku. Toto nie je právny štát, toto je Bangladéš,“ napísal na Facebooku.

    Podľa jeho názoru mal mať Bašternák už dávno zaistený majetok, pričom sa domnieva, že byt, v ktorom býva Robert Fico, neprepísal, je symptomatickým riešením. „Lebo ten byt na základe nejakej utajenej zmluvy patrí samotnému Ficovi. Tým som si istý. Ako som povedal – lotri lotrovskí. Ani sa nečudujem, že Robert Fico bez ochranky ani len nos nevystrčí. Ale každý večierok sa raz skončí. A potom bude treba zaplatiť účet,“ konštatoval.

    Remišová: Je to nespravodlivé

    Predsedníčka klubu OĽaNO sa vyjadrila, že prokuratúra v prípade zbavovania sa majetkov zo strany Bašternáka nekoná a vláda blokuje zákon o zaistení majetku. „Keď sme my predkladali zákon o preukazovaní pôvodu majetku, vládna koalícia ho odmietla. Je to mimoriadne nespravodlivé aj voči ľuďom, že podvodníci, ktorí okradli Slovensko a občanov o milióny eur, si svoj majetok budú užívať naďalej,“ uviedla.

    Z toho dôvodu vyzvala vládnu koalíciu, aby prestali blokovať tie zákony, ktoré sa snažia zabrániť nespravodlivosti. “A aby prestali chrániť zlodejov a podvodníkov, čo okrádajú občanov a ničia budúcnosť Slovenska.” Podľa nej sa z tohto dôvodu nedá v súčasnosti účinne zaistiť majetok zločincov a podvodníkov. 

    “Neviem koho tým chce chrániť Andrej Danko, no Robert Fico chráni v prvom rade sám seba. Ako prvý by musel byť totiž zaistený byt, v ktorom Robert Fico býva, keďže patrí človeku, ktorý sa priznal k miliónovým daňovým podvodom,” uzavrela. 

    - Reklama -