Už majú toho dosť. Podľa OSN sa sýrski utečenci z Jordánska začínajú vracať do Sýrie

    0

    Od roku 2011, keď spočiatku pokojné protivládne protesty v Sýrii prerástli do ozbrojeného konfliktu medzi armádou a povstalcami, túto krajinu opustili asi štyri milióny ľudí, pričom väčšina sa uchýlila do susedných štátov. Ďalšie tisíce sa presídlili v rámci Sýrie.

    Predstavitelia OSN uviedli, že finančná pomoc, ktorú doteraz OSN získala, pokrýva len asi 38 percent zo 7,4 miliardy dolárov nutných na humanitárne operácie v Sýrii a pre Sýrčanov v zahraničí v roku 2015.

    Humanitárne organizácie sú v tejto situácii nútené obmedziť potravinovú aj finančnú pomoc pre utečencov, čo spôsobuje, že títo Sýrčania majú problém vyžiť. V Jordánsku napríklad tretina zo 630-tisíc sýrskych utečencov v septembri prišla o potravinovú pomoc. Jordánsko súčasne väčšine utečencov neumožňuje, aby sa legálne zamestnali.

    Riaditeľ tábora Zaatari Hovig Etyemezian pre agentúru Reuters uviedol, že z tohto dôvodu Jordánsko denne opúšťa 150 až 200 Sýrčanov, ktorí sa – aj napriek ohrozeniu vlastného života – radšej vrátia do vlasti. V auguste tak z tábora Zaatari odišlo asi 2000 ľudí. Vysvetlil, že utečenci sú už po rokoch života v utečeneckých táboroch unavení a nevidia ani nádej do budúcnosti. Etyemezian uviedol, že nevie, koľko utečencov sa vydalo na cestu do Európy, ale dodal, že je to hlavná téma rozhovorov mladých ľudí v tábore.

    V posledných mesiacoch začali sýrske veľvyslanectvá v Jordánsku a Libanone vydávať cestovné pasy veľkému počtu sýrskych utečencov. S platným pasom utečenci môžu odcestovať do Turecka bez víz. V Turecku sa potom skontaktujú s prevádzačmi a pokúsia sa dostať loďou do Grécka, ktoré je členským štátom EÚ. Odtiaľ zvyčajne pokračujú cez Balkán ďalej v snahe dostať sa do prosperujúcejších krajín, uviedla agentúra AP.

    - Reklama -