Už dochádza trpezlivosť. Je to bezohľadný a brutálny režim, pustil sa Trump do KĽDR

    0
    Americký prezident Donald Trump (Autor: TASR)

    “Úprimne povedané, trpezlivosť už dochádza,” konštatoval pred médiami a severokórejskú vládu označil za “bezohľadný a brutálny režim”. Poukázal pritom na smrť amerického študenta Otta Warmbiera, ktorý zomrel krátko po prepustení zo severokórejského väzenia.

    Trump uviedol, že jeho cieľom je “mier, stabilita a prosperita” pre tento región, ale varoval, že USA budú “vždy” chrániť seba a svojich spojencov. Rovnako ocenil vzťahy medzi Spojenými štátmi a Južnou Kóreou ako “základný kameň mieru a stability vo veľmi, veľmi nebezpečnej časti sveta” a prijal pozvanie na návštevu Južnej Kórey v tomto roku.

    Juhokórejský prezident uviedol, že sa s Trumpom dohodli na spolupráci s cieľom úplnej a postupnej denuklearizácie Severnej Kórey, pričom posilnia spoločné obranné spôsobilosti voči severokórejským hrozbám, píše juhokórejská agentúra YNA.

    Šéf Bieleho domu taktiež povedal, že začne znižovať americký obchodný deficit opätovným prerokovaním obchodnej dohody s Južnou Kóreou. USA zaznamenali minulý rok obchodný deficit s Južnou Kóreou vo výške 27,6 miliardy dolárov. Deficit začal narastať z 13,2 miliardy v roku 2011 po tom, ako v roku 2012 vstúpila do platnosti dohoda o voľnom obchode medzi oboma krajinami. “Nesmieme dovoliť, aby toto pokračovalo,” dodal počas stretnutia.

    Juhokórejský prezidentský pár už vo štvrtok večeral s manželmi Trumpovcami. Počas večere okrem iných tém hovorili o vzťahoch so Severnou Kóreou, bezpečnostných otázkach a obchode.

    Trump v komentári na Twitteri napísal, že s Munom mali “veľmi dobré stretnutie”.

    Mun dnes pred rokovaním v Bielom dome položil veniec k pamätníku kórejskej vojny vo Washingtone. Pri tomto akte mu robil spoločnosť americký viceprezident Mike Pence, ktorého otec slúžil v kórejskej vojne v rokoch 1950-53.

    Agentúra AP v tejto súvislosti uviedla, že USA a Južná Kórea chcú počas štvordňovej návštevy juhokórejského prezidenta v Spojených štátoch svetu ukázať, že v otázke riešenia severokórejského jadrového programu stoja na spoločnej strane.

    - Reklama -