Uvrhnú akademici Nemecko do temnoty? Prispôsobte sa utečencom! Prestaňte lipnúť na neexistujúcej nemeckej kultúre, burcujú

    0
    Utečenci v Nemecku (Autor: SITA)

    Nemecká sociologička Annette Treibelová má svoj pohľad na to, kto je zodpovedný za veľký počet migrantov neprestávajúcich mieriť do Spolkovej republiky. Treibelová Nemcom, ktorí sú nespokojní s veľkým počtom prisťahovalcov v ich krajine, odkazuje, aby si zvykli, lebo je to pravdepodobne ich chyba, že sa prestávajú cítiť dobre v krajine, kde sa do popredia tlačí multikulturalizmus.

    V nedávnom vydaní denníka Die Welt Treibelová tvrdí, že nevidí dôvod, pre ktorý by sa mali migranti snažiť o integráciu do nemeckej spoločnosti, keď Nemci nie sú ochotní učiť sa o ich kultúre a jazyku. Sú to preto údajne práve domáci, ktorí by sa mali snažiť integrovať a prispôsobiť sa migrantom a ich zvykom.

    Názor Annette Treibelovej nie je v Nemecku navzdory rastúcemu odporu voči migrantom nijako nový. Viacero akademikov sa od počiatku migračnej krízy vyjadrilo v prospech väčšej ústretovosti zo strany domácich Nemcov voči migrantom. Napríklad politická analytička Ulrike Guérotová sa spolu s expertom na islam Kurtom Edlerom vyjadrili, že migranti zo Sýrie by mali namiesto integrácie do spoločnosti dostať svoje vlastné mesto, v ktorom by vládli ich kultúrne zvyky.

    Na diskusii s verejnosťou v Düsseldorfe Treibelová uviedla, že Nemecko je „krajina imigrácie“ a to podľa nej znamená, že tam neexistuje žiadna dominantná kultúra. Nemecko je podľa sociologičky akousi mozaikou viacerých kultúr.

    O meste pre migrantov sme písali TU.

    Akademická diskusia o „dominantnej kultúre“ v Nemecku je stále živšia od chvíle, keď v krajine začali pre migračnú krízu narastať krajne pravicové tendencie a nacionalizmus. Viacerí sociológovia, politológovia aj experti na islam sa zhodujú, že by bolo jednoduchšie poskytnúť moslimom vlastné miesto na život, ako snažiť sa ich integrovať do spoločnosti.

    Pre členov akademickej obce, ku ktorým patrí aj Treibelová, je imigrácia základným faktorom modernej spoločnosti v Európe a na Západe. Podľa sociologičky nie je nutné, aby v nasledujúcich rokoch vznikali konflikty okolo integrácie odlišných kultúr Nemcov a migrantov. Stačí vraj, aby sa prispôsobili domáci a začali sa zaujímať o kultúru, ktorú so sebou prinášajú prisťahovalci.

    Nesnažte sa integrovať migrantov, učte sa po arabsky

    Annette Treibelová, ktorá učí na univerzite v Karlsruhe, tvrdí, že poniektorí Nemci nie sú stotožnení s tým, že ich rodisko je „imigračnou krajinou”. Ak nie sú ochotní prijať tento fakt a lipnú na údajne neexistujúcej nemeckej kultúre, nemôžu potom podľa sociologičky očakávať, že sa migranti budú chcieť do takejto spoločnosti integrovať.

    Každý migrant má vraj právo považovať sám seba za pôvodného obyvateľa Nemecka. V súvislosti so snahou prinútiť Nemcov, aby sa prispôsobili zvykom migrantov, sa objavil v nemeckej verzii portálu Huffington Post stĺpček, v ktorom iba 18-ročný migrant zo Sýrie navrhuje, aby boli všetky názvy ulíc aj návody na potravinách v Nemecku a Európe preložené aj do arabčiny.

    O nápisoch v arabčine sme písali TU.

    Napriek napätiu, ktoré začína v súvislosti s narastajúcim počtom migrantov vládnuť v Nemecku, ľavicoví politici spolu s časťou akademickej obce trvajú na tom, že migračná politika založená na prispôsobení sa migrantom je tou správnou cestou. Je totiž podľa nich jednoduchšie, aby sa Nemci prispôsobili migrantom, ako požadovať, aby sa migranti adaptovali na nemeckú kultúru.

    Kultúra Nemcov však podľa expertov, ako je Annette Treibelová, neexistuje a učiť migrantov o niečom, čo nejestvuje, je preto bezpredmetné. Namiesto toho sa v Nemecku objavili už aj návrhy, v ktorých predkladatelia tvrdia, že sú to Nemci, kto by sa mal učiť po arabsky a miestni by vraj takýmto krokom pomohli migrantom z Blízkeho východu cítiť sa ako doma.

    - Reklama -