Útok šokujúci krutým cynizmom, ťaženie džihádistov proti kresťanstvu, zaznelo. Svetoví lídri reagujú na teror v Nemecku

    0
    Vianočné trhy v Berlíne (Autor: TASR)
    Angela Merkelová je útokom v Berlíne „šokovaná, otrasená a hlboko zarmútená“ a priznáva, že by bolo „hnusné“, keby sa ukázalo, že útočníkom bol skutočne jeden zo žiadateľov o azyl v Nemecku. „Tento zločin proti mierumilovným civilistom je šokujúci svojím krutým cynizmom,“ napísal Vladimir Putin v sústrastnom liste nemeckej kancelárke a prezidentovi. 
     
    Nemecká polícia medzičasom uviedla, že podozrieva z teroristického činu muža pakistanského pôvodu menom Naved B., ktorého zatkli neďaleko miesta činu. Najnovšie informácie však hovoria o tom, že v rukách polície skončil nesprávny človek. Na informácie denníka Die Welt, ktorý sa odvoláva na svoje policajné zdroje, odkazujú viaceré médiá s tým, že páchateľ je pravdepodobne stále na úteku
     
    Útočník, ktorý nákladným autom narazil do davu na vianočných trhoch neďaleko berlínskeho Pamätného kostola cisára Wilhelma, pripravil o život 12 ľudí a ďalších 50 zranil. Denník the Independent uverejnil video, v ktorom je vidieť, ako zatýkajú prvého podozrivého, ale teraz sa zdá, že muž zo záznamu nie je tým, kto sedel za volantom v čase útoku. 
     
     
    Na hroznú udalosť prichádzajú reakcie od politických lídrov z celého sveta. Okrem spomínaného Vladimira Putina sa k pondelkovej tragédii vyjadril aj novozvolený prezident Spojených štátov Donald J. Trump. Nový šéf Bieleho domu na sociálnej sieti Twitter varoval, že situácia sa v tomto ohľade bude ešte zhoršovať. 
     
    „Islamský štát (IS) a ďalší islamskí teroristi kontinuálne masakrujú kresťanov v ich komunitách a na miestach ich viery ako súčasť globálneho džihádu,“ uviedol Trump. Podľa neho útoky v Nemecku, Švajčiarsku a Turecku ukazujú, že sa „veci iba zhoršujú“, a Trump dodáva, že „civilizovaný svet musí zmeniť myslenie“. 
     

    Na politickú nôtu 

    Dosluhujúci prezident USA Barack Obama nemeckú kancelárku v telefonickom rozhovore ubezpečil, že „Spojené štáty podporia Nemecko pri vyšetrovaní“. Kondolencie prišli aj z ďalších krajín vrátane Veľkej Británie. Starosta Londýna Sadiq Khan vyjadril solidaritu s obyvateľmi Berlína, ktorí pri krvavom útoku prišli o priateľov, známych či príbuzných. 
     
    Zdesení z útoku boli aj predstavitelia Francúzska vrátane prezidenta Francoisa Hollanda a ministra zahraničných vecí Jeana-Marca Ayraulta. „Francúzsko stojí v tomto temnom a bolestnom momente po boku Nemecka,“ uviedol šéf francúzskej diplomacie. 
     
    Antiimigračné strany po celej Európe čelia kritike za to, že si na teroristických útokoch podobných tomu z Berlína budujú svoju politickú agendu. Nemecká antiimigračná strana však volí až prekvapivo zmierlivú rétoriku.  
     
    „Smútime s obeťami a ich rodinami. Takáto udalosť tesne pred Vianocami je šokujúca a vyvoláva zlé spomienky. Spoliehame sa na profesionálnu prácu našich bezpečnostných síl. O ďalšom zatiaľ neplánujeme špekulovať,“ povedal médiám tieňový minister vnútra z berlínskej AfD Karsten Woldeit.
     
    Predsedníčka AfD (Alternative für Deutschland) Frauke Petryová, ktorá svojho času označila multikultúrnu spoločnosť za „kompost“, uviedla, že nechápe, ako môže ešte ľavicová SPD obhajovať „politickú korektnosť“, a označila to za „smutné“. 
     
    Krajne pravicový prezidentský kandidát rakúskych slobodných Norbert Hofer na svojom facebookovom profile po útoku v Berlíne napísal, že ide o „útok na celú našu civilizovanú spoločnosť“. 
     
     
    - Reklama -