Útok na Americkú univerzitu v Afganistane sa skončil. Vyžiadal si sedem mŕtvych

    0
    Na letisko v Kandahári zaútočili teroristi z Talibanu. (Autor: youtube)

     Šéf kábulskej polície uviedol, že medzi mŕtvymi je jeden ochrankár a zachránených bolo približne 700 študentov. Medzi ranenými je zahraničný učiteľ. Niektorí hospitalizovaní majú vážne zranenia.

     K zodpovednosti za útok na univerzite na okraji Kábulu sa zatiaľ neprihlásila žiadna skupina. Univerzita bola založená v roku 2006 a poskytuje kurzy liberálnych vied a umení, vytvorené na základe amerického systému. V súčasnosti na nej študuje viac ako 1000 študentov.

    Útok sa začal okolo 18.30 h miestneho času (16.00 h SELČ) obrovskou explóziou, podľa policajných predstaviteľov išlo o bombu uloženú v aute. Po výbuchu nasledovala streľba, keďže podozriví militanti si prerážali cestu do areálu, kde zahraniční učitelia vyučujú študentov. Do jednej triedy ktosi hodil dva granáty a zranil niekoľko študentov. Žiaci sa v triede zabarikádovali. 

    Neskôr sa približne deviatim študentom podarilo ujsť z areálu núdzovým východom. Elitné afganské jednotky obkľúčili areál obohnaný múrom a nakoniec sa im podarilo dostať na univerzitný pozemok. Občasnú streľbu bolo počuť celú noc, ešte aj pred svitaním, ale potom sa operácia skončila.

    Pentagón oznámil, že v areáli sa stále nachádzajú americkí vojenskí poradcovia a afganské bezpečnostné sily. K útoku došlo dva týždne po tom, čo dvoch zamestnancov univerzity – Američana a Austrálčana – uniesli z auta neznámi strelci. Miesto pobytu unesených je stále neznáme.

    Americké ministerstvo zahraničných vecí odsúdilo stredajší čin ako “útok na budúcnosť Afganistanu”. Vládu v Kábule sa snaží už 15 rokov zvrhnúť militantné hnutie Taliban a civilistov zo zahraničia pokladá za legitímne ciele.

    - Reklama -