Útok granátom a mŕtve dieťa. Desivý výsledok vojny gangov aj s migrantmi

    0
    Granát prehodil neznámy útočník oknom domu na predmestí Göteborgu Biskopsgården. Túto časť druhého najväčšieho mesta Švédska obývajú prevažne migranti a takýto brutálny útok sa tu nestal prvýkrát. Tentoraz sa však útočníci zamerali zrejme na nesprávny cieľ. Obeťou sa stal 8-ročný Yuusuf Warsame z Veľkej Británie, ktorý bol v škandinávskej krajine spolu s matkou, sestrou a bratom navštíviť príbuzných. 
     
    Otec zavraždeného chlapca potvrdil, že jeho syn podľahol ťažkým zraneniam. Polícia prípad vyšetruje ako vraždu. Hovorca polície v Göteborgu Thomas Fuxborg pre švédsku verziu portálu Local povedal, že sa útok mohol skončiť ešte oveľa horšie. „Ktosi sa postavil pred bytovku a hodil granát cez okno do obývačky, to, že zasiahol úplne nevinného chlapca, je hrozné,“ uviedol Fuxborg. 
     
    V čase, keď neznámy útočník prehodil oknom izby v trojposchodovej budove na predmestí Göteborgu granát, spalo v byte päť detí a niekoľko dospelých vrátane matky zosnulého chlapca. Útok sa stal podľa svedkov v pondelok nadránom okolo tretej. Otec zavraždeného Abdiwahid Warsame pre denník Birmingham Mail uviedol, že jeho syn zomrel po prevoze do nemocnice. Nikomu inému sa v byte nič nestalo. Matka a obaja súrodenci zosnulého chlapca sú v poriadku. 

    Pochybná štvrť 

    Rodičia obete majú holandské pasy, ale vo Veľkej Británii žijú spolu s deťmi už viac ako 15 rokov. Otec rodiny vlastní v Birminghame halal mäsiarstvo a potraviny. Príbuzní, u ktorých sa stal tragický útok, žili podľa göteborskej polície v bytovke známej tým, že v nej žili a žijú aj viacerí kriminálnici. 
     
    Biskopsgården je predmestie Göteborgu obývané prevažne migrantmi a polícia tam má problémy najmä s drogovou kriminalitou. O svoje „územie“ tu vedú vojnu gangy, ktoré robia problémy nielen švédskym, ale aj dánskym úradom už roky. Podľa denníka The Guardian ide napríklad o členov kontroverzného motorkárskeho klubu Hells Angels, gangu Banditos či členov viacerých zločineckých skupín migrantov, ktoré proti sebe bojujú o nadvládu nad tamojším trhom s drogami.  
     
    V dome, kde sa nachádza byt, do ktorého v pondelok nadránom oknom vletel granát a pripravil o život nevinné dieťa, býval údajne aj muž zodpovedný za vlaňajšiu vraždu dvoch ľudí v jednom z barov na göteborskom predmestí Biskopsgården. Polícia vtedy uviedla, že môže ísť o vybavovanie si účtov medzi gangmi migrantov a ďalšími znepriatelenými kriminálnymi skupinami, ktoré majú v tejto časti mesta pod palcom predaj a distribúciu drog. 
     
    Hovorca polície v Göteborgu Thomas Fuxborg uviedol, že zatiaľ nie je jasné, či je útok granátom pomstou za vlaňajšiu streľbu v bare. „Musíme preveriť, či sú tieto dva činy prepojené, ale máme teóriu, že by to tak mohlo byť,“ povedal Fuxborg. 
     
    Za uplynulé tri roky zaznamenali policajti v Göteborgu desiatky prípadov streľby, do ktorých boli zapletení členovia spomínaných gangov bojujúcich o trh s drogami. Väčšina incidentov sa pritom stala práve na predmestí Biskopsgården s mimoriadne vysokou nezamestnanosťou. Vo štvrti bývajú najmä migranti. 
     
    - Reklama -