Útočník z New Yorku sa vraj zradikalizoval až po príchode do USA. Guvernér ho označil za zvráteného zbabelca

    0
    Na nedatovanej snímke, ktorú poskytla väznica v St. Charles je páchateľ teroristického útoku v New Yorku 31. októbra 2017, 29-ročný Uzbek menom Sayfullo Saipov. (Autor: TASR)

    “Po tom, ako prišiel do Spojených štátov, sa začal informovať o IS a radikálnych islamských taktikách,” povedal Cuomo pre televíziu CNN. Útočníka označil za “zvráteného zbabelca”, ktorý sa pokúsil šíriť hrôzu. Bližšie podrobnosti o jeho ručne napísanom odkaze guvernér neposkytol.

    Televízia NBC News s odvolaním sa na policajné zdroje informovala, že v odkaze nájdenom vnútri pikapu použitého pri útoku sa píše: “IS je večne živý.” Podľa správy vyšetrovatelia vo vozidle, ktoré si zadržaný podozrivý prenajal, objavili aj nôž.

    Americké médiá uviedli, že útočníkom bol Sayfullo Saipov, 29-ročný muž z Uzbekistanu, ktorý prišiel do USA legálne v roku 2010. Vodičský preukaz mal vystavený na Floride, v poslednom čase však zrejme býval v New Jersey. Podľa úradných záznamov pracoval ako vodič nákladných áut a istý čas jazdil aj pre spoločnosť Uber.

    Saipov je naďalej vo väzbe v nemocnici, kam ho previezli po tom, ako ho pri snahe utiecť z miesta činu postrelili policajti. Podľa zdroja agentúry AP bol pri vedomí po operácii a vyšetrovatelia sa od neho snažili získať informácie o útoku. Preverovali tiež jeho zázemie a kontakty, aj keď podľa Cuoma išlo zjavne o čin “osamelého vlka”.

    Muž obvinený z utorkového teroristického útoku v New Yorku svoj čin plánoval niekoľko týždňov a vykonal ho “v mene Islamského štátu”. Uviedol to predstaviteľ newyorskej polície.

    Zástupca policajného komisára John Miller novinárom povedal, že zadržaný muž mal pri sebe vlastnoručne napísané odkazy, ktorých podstatou bolo to, že džihádistická skupina Islamský štát (IS) “vytrvá navždy”, informuje agentúra AP.

    Podozrivý, 29-ročný imigrant z Uzbekistanu, mal podľa Millera pri sebe “viacero” nožov okrem dvoch napodobenín strelných zbraní, ktorými mával na úteku pred tým, ako ho výstrelmi zastavil privolaný policajt. Doterajšie poznatky polície okrem toho útočníka spájajú s osobami, ktoré sú vyšetrované, samotný zadržaný však predmetom vyšetrovania dosiaľ nebol.

    Útočník v utorok popoludní miestneho času na cyklistickej ceste neďaleko Svetového obchodného centra v dolnom Manhattane zámerne vrazil do chodcov, cyklistov a následne do školského autobusu. Zabil osem ľudí a 11 ďalších vážne zranil.

    Medzi mŕtvymi je jeden Belgičan, ako aj piati Argentínčania, ktorí v New Yorku oslavovali 30. výročie maturity. Medzi zranenými sú študenti a zamestnanci školy zo školského autobusu, píše AP.

    Uzbekistan medzitým ponúkol Spojeným štátom pomoc pri vyšetrovaní po správach, že zadržaný podozrivý z útoku je občanom tejto stredoázijskej republiky. “Dôrazne odsudzujeme všetky formy a prejavy extrémizmu a terorizmu,” uviedol vo vyhlásení uzbecký prezident Šavkat Mirzijojev.

    - Reklama -