Utečenecká kríza napreduje rýchlo, EÚ je “korytnačka“. Už dávno som vravel, s kým treba riešiť utečencov. Aj toto odznelo v Bruseli z úst “proroka“ Tsiprasa

    0
    Grécky premiér Alexis Tsipras (Autor: SITA)

    Európu zaplavujú desaťtisíce ľudí z vojnou zmietaných oblastí, ale aj migranti hľadajúci lepšiu prácu a život. Pri zvládaní tejto obrovskej masy utečencov sa Brusel dohodol na akčnom pláne s Tureckom, ktoré by mohlo pomôcť zastaviť nekontrolovaný prílev migrantov na starý kontinent. Grécky premiér Tsipras tvrdí, že spoluprácu s Ankarou navrhoval ešte v marci tohto roka ako jedno z možných riešení zníženia počtu utečencov, ktorí doteraz po tisíckach prichádzajú do Grécka, často práve cez Turecko.

    Na zvládnutie migračnej vlny Tsipras navrhoval vytvorenie centier prvého kontaktu na miestach, ktoré najviac trpia náporom migrantov. Takýmto spôsobom chcel grécky premiér odľahčiť tureckým úradom, ktoré  už tiež nezvládajú starať sa o utečencov zo Sýrie, ktorých sú v Turecku už takmer 2 milióny. Takéto riešenie by malo podľa Tsiprasa navyše ešte jeden pozitívny efekt. „Umožnilo by nám to znížiť počet životov, ktoré vyhasnú v Egejskom mori pri pokusoch pašerákov dostať ľudí do Európy nebezpečnou cestou,“ uviedol predseda gréckej vlády. Európska únia by mala podľa Tsiprasa brať do úvahy aj obrovskú finančnú záťaž, ktorú predstavujú migranti pre krajiny najviac zasiahnuté utečeneckou krízou. Grécky premiér dodal, že v prípade vyjednávaní s Tureckom o riešení utečeneckej krízy nesmie Európska únia robiť kompromisy v dôležitých otázkach, čím narážal na predbežné snahy Turecka o vstup do európskeho spoločenstva. „Proces vstupu do EÚ má isté pravidlá a tieto pravidlá musia byť do detailov dodržané,“  povedal po stretnutí európskych lídrov v Bruseli premiér Tsipras pre portál Sigmalive.

    - Reklama -