Utečencom sa z Európy nechce. Našli účinný spôsob, ako sa vyhnúť deportácii

    0
    Utečenci prichádzajúci do Švédska (Autor: SITA)

    Priznať svoj skutočný vek pre niektorých migrantov znamená, že by ich mohli v prípade zamietnutia azylu jednoduchšie deportovať tam, odkiaľ prišli. Deťom do 18 rokov nič také nehrozí a postarajú sa o ne švédske úrady. Po dovŕšení dospelosti však majú títo migranti čeliť návratu domov na základe rozhodnutia migračného úradu.

    Háčik je však v tom, že bez dokladov a určenia totožnosti je často nemožné dokázať migrantom ich skutočný vek. Podľa švédskeho pediatra Josepa Milerada sa niektorí migranti iba snažia tvrdiť, že sú deti, aby ich nemohli vyhostiť.

    Milerad tvrdí, že sa vo svojej lekárskej praxi stretol aj s prípadmi, v ktorých mali údajné „deti“ fyzický vek okolo 40 rokov. „Sú to len niektorí, ale rozhodne majú niečo medzi 30 a 40,“ uviedol detský lekár pre švédsky portál Expressen.

    Vo Švédsku je momentálne asi 31 000 detí bez sprievodu, ktoré žiadajú o azyl, a registruje ich aj migračný úrad. V niektorých prípadoch však vládnu podľa pediatra Josepa Milerada dôvodné pochybnosti o skutočnom veku migrantov. Pediater s vyše 40-ročnou praxou tvrdí, že závratných 40 % migrantov, ktorých vyšetroval, bolo vo veku od 20 do 25 rokov, ale rozhodne podľa neho nešlo o neplnoleté deti.  

    Téma je podľa Josepa Milerada mimoriadne citlivá a kontroverzná, preto nechcú jeho kolegovia väčšinou hovoriť o tom, ako to v skutočnosti je s vekom niektorých migrantov. Lekári sa navyše boja aj toho, ak by vystúpili proti migrantom, aktivisti by ich označili za rasistov a xenofóbov.

    Celý text v angličtine nájdete TU

    - Reklama -