Utečenci už sú problémom aj na severe Európy. Kde začali kontroly na hraniciach?

    0
    Utečenci (Autor: SITA)

    “Odteraz bude ľudí prekračujúcich hranicu v Torniu kontrolovať polícia,” citovala z vyhlásenia fínskeho ministerstva vnútra.
    Podľa ministerstva nebudú môcť žiadatelia o azyl pokračovať z Tornia ďalej do Fínska bez toho, aby sa zaregistrovali ako uchádzači o azyl.


    “Situácia na severe je nekontrolovateľná. Ľudia odtiaľ pokračovali na ktorúkoľvek policajnú stanicu vo Fínsku,” povedal online vydaniu denníka Helsingin Sanomat Paivi Nerg z ministerstva. Podľa verejnoprávneho rozhlasu a televízie YLE demonštrovala na hraniciach v Torniu asi stovka Fínov za uzavretie hraníc.
    Fínska vláda v piatok uviedla, že tento rok prišlo do krajiny vyše 11.000 žiadateľov o azyl, prevažne z Iraku. Vlani ich za celý rok prišlo iba 3600.
    Fínsko minulý týždeň súhlasilo, že prijme svoj dvojpercentný podiel zo 120.000 utečencov, ktoré chce Európska únia prerozdeliť do jednotlivých členských krajín a už sa nachádzajú na území únie. Je však proti povinným kvótam.


    Vláda chce znížiť finančnú hotovosť, ktorú poskytuje uchádzačom o azyl. V súčasnosti podľa agentúry Reuters poskytuje dospelej osobe bez obedov 316 eur mesačne. A plánuje tiež zvýšiť daň z kapitálových ziskov a daň z príjmu u ľudí s vysokými zárobkami, aby získala potrebné prostriedky na vyšší počet imigrantov.


     

    - Reklama -