Utečenci sa budú mať v Nemecku ako v raji. Už pre nich pripravujú ďalšie výhody

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: TASR)

    V niektorých nemeckých mestách začínajú početne dominovať migranti nad rodenými Nemcami. Napríklad v meste Offenbach am Main pochádza 80 % malých detí z migračného prostredia. Práve tento a mnoho podobných príkladov viedlo komisiu na čele s Aydan Özoguzovou (SPD) k vypracovaniu niekoľkých zásad nemeckej integračnej spoločnosti. Kľúčové body boli vytýčené na žiadosť Nadácie Friedricha Eberta a niektoré z nich sú skutočne revolučné aj na súčasné Nemecko.

    Ako komisia zdôrazňuje, v spravodlivej spoločnosti by mali mať možnosť podieľať sa na chode štátu skutočne všetci. Komisia preto vo svojich návrhoch požaduje, aby získali volebné právo aj migranti z krajín mimo Európskej únie, ktorí žijú trvalo v Nemecku. To isté by potom malo platiť v prípade účasti v referendách. Jednoduchšie pre cudzincov by malo byť aj získanie nemeckého občianstva. V praxi by tak žiadateľ čakal na nemecké občianstvo oveľa kratšie.

    Komisia zároveň počíta s možnosťou dvojakého občianstva a nabáda firmy na podporu prijímania osôb z migračného prostredia. „Nemecko je prisťahovaleckou krajinou, ale prisťahovaleckou spoločnosťou sa musí ešte len stať. Tomu však do istej miery bráni diskriminácia prichádzajúcich aj prítomných migrantov. Preto treba posilniť právomoci a vplyv antidiskriminačných subjektov. Národná rada pre integráciu spoločne s Radou pre etiku odporúčajú prijať záväzné predpisy v tejto oblasti.“

    Ako uviedla šéfka komisie Özoguzová v Berlíne pri prezentácii návrhov, „rozmanitosť v spoločnosti je meradlom nemeckej demokracie, sociálneho zmieru a bezpečnosti“. „Musíme svoju misiu doviesť do úspešného konca, lebo náš postoj k imigrácii odráža podstatu samotného štátu a spoločnosti,“ uviedla členka SPD, ktorá sa síce narodila v Hamburgu, ale jej rodičia prišli do Nemecka z Turecka.

    Minulý rok bolo podľa informácií denníka Die Welt vydaných 105 000 víz, pričom 73 000 z nich dostali žiadatelia zo Sýrie a Iraku. Ak získajú návrhy komisie vedenej socialistkou Özoguzovou podporu, bude počet vydaných víz v najbližších rokoch rapídne narastať. „Spolužitie medzi menšinami a väčšinovou spoločnosťou môže fungovať len v prípade, že sa budú všetci spoločne podieľať na politickom, ekonomickom aj kultúrnom živote. Popritom, samozrejme, treba otvorene hovoriť aj o vznikajúcich konfliktoch a sociálnej nespravodlivosti,“ cituje denník podpredsedu komisie Herberta Brückera.

    Celý text si môžete v nemčine prečítať TU.

    - Reklama -