Utečenci majú na Slovensku červenú, podozriví z terorizmu zelenú. Zvláštnu “ochranu ľudí” odkrýva komentátor

    0
    Guantánamo (Autor: SITA)

    „Slovensko je po Francúzsku a Veľkej Británii treťou krajinou s najvyšším počtom prijatých väzňov z amerického väzenia Guantánamo. Robert Fico počas svojich prvých dvoch vlád súhlasil s najväčším importom týchto väzňov v strednej Európe,“ píše Balázs. Zároveň dodáva, že od politikov Smeru sme často počúvali, že tieto osoby nepredstavujú bezpečnostné riziko, monitorujú ich alebo „ide o poznané riziko“.

    Prví väzni z Guantánama prišli počas prvej vlády Roberta Fica. Počas vlády Ivety Radičovej neprijali nikoho z tejto väznice a naopak, v tomto čase sa podarilo dvoch väzňov z prvej trojice dopraviť do domovských krajín. Neskôr sa na Slovensko dostali ďalšie dve osoby, tie obvinili z členstva v islamistických skupinách. „Osoby, ktoré boli podozrivé z terorizmu alebo obvinené z členstva v teroristických bunkách, Robert Fico v uplynulých rokoch bez námietok prijal. Podľa Fica nepredstavujú bezpečnostné riziko, podľa Kaliňáka predstavujú poznané riziko,“ píše komentátor.

    Tu sa Balázs dostáva k spomínanému paradoxu premiérovej politiky. „V prípade utečencov, ktorí si zachraňujú holý život a život svojich detí, Fico dlhodobo odmieta prijať aj percentuálne najnižší počet v Európe. (Tých zopár, ktorých sme na Slovensko potichu predsa len prijali, je naozaj trápnosť.) V prípade ľudí skutočne podozrivých z terorizmu ten istý Robert Fico nemal námietky a Slovensko prijalo tretí najväčší počet väzňov z Guantánama v celej Európe,“ porovnáva komentátor.

    - Reklama -