Utečenci a Paríž môžu rozhodnúť o budúcoročných voľbách na Slovensku. Prečítajte si, čo si myslia analytici

    0
    Utečenecký tábor v Calais (Autor: SITA)

    Utečenecká vlna ako aj tragické udalosti v Paríži môžu zmobilizovať voličov v budúcoročných parlamentných voľbách. Viac voličov môže podľa niektorých analytikov pomôcť nielen vládnemu Smeru, ale aj novým pravicovým stranám. Pre štandardné pravicové strany by bolo naopak lepšie, ak by išlo voliť menej ľudí. Povedal pre SME sociológ Martin Slosiarik z Focusu.

    „Ide o emocionálnu záležitosť. Nehovorí sa pri nej o nejakých sľuboch ako pri sociálnych či ekonomických témach, ale vyvoláva výrazný pocit ohrozenia. To sa môže prejaviť na vyššej účasti,“ povedal Slosiarik.

    Sociológ Michal Vašečka z Masarykovej univerzity v Brne je pri vyššej volebnej účasti v súvislosti s udalosťami v Paríži opatrnejší. „Je to určite logická úvaha. Téma je silným faktorom prinášajúcim emócie a pocity ohrozenia, a tak môže dvíhať účasť. No do volieb sú ešte štyri mesiace a môžu ju vytlačiť iné témy,“ povedal pre SME Vašečka.

    „Ak by Smer operoval len sociálnymi balíčkami, voličov by to nemobilizovalo tak ako pocit ohrozenia, ktorý v nich vyvoláva aj vláda,“ vysvetľuje Slosiarik. Neaktívnych voličov Smeru tak môže do volebných miestností pritiahnuť utečenecká kríza, v ktorej sa Smer pasuje do roly ochrancu národa.

    Celý článok si môžete prečítať TU.

    - Reklama -