Utečenci: Angela Merkelová dostala ďalší prevratný nápad

    0
    Angela Merkelová (Autor: Hans Štembera)

    Kancelárka Merkelová navrhuje obmedzenie prílevu utečencov na starý kontinent prostredníctvom dohody s krajinami v severnej Afrike. Táto dohoda by mala byť modelovaná na príklade už existujúcej dohody s Tureckom.

    Podľa podmienok dohody medzi Európskou úniou a Ankarou má Turecko povinnosť prijať späť jedného utečenca, ktorý sa dostal až do Grécka, výmenou za jedného utečenca obývajúceho jeden z utečeneckých táborov na území Turecka. Európska únia tým má získať väčšiu kontrolu nad tým, kto presne vstupuje na jej hranice.

    Turecko z dohody zas profituje finančne, pretože za túto pomoc dostáva od Európskej únie miliardy eur. Tureckým občanom bol navyše prisľúbený bezvízový styk s európskymi štátmi. Posledným bodom dohody je zrýchlenie dohôd o vstupe Turecka do EÚ.

    V Turecku sú bližšie k domovu

    Na podobných podmienkach sa musíme dohodnúť aj s inými krajinami, napríklad so štátmi v severnej Afrike. Tým získame väčšiu kontrolu nad Stredozemným morom a utečeneckými trasami,“ oznámila kancelárka Merkelová nemeckému Neue Passauer Zeitung.

    Takéto dohody sú aj v záujme samotných utečencov,“ dodala. Pre utečencov je to ďaleko bezpečnejší variant. Navyše je pre nich lepšie, keď zostanú v Turecku, bližšie svojmu domovu, kde nie sú také veľké kultúrne a jazykové bariéry,“ doplnila kancelárka k obhajobe dohody s Tureckom, ktorú v poslednom čase stále viac ľudí kritizuje.

    Merkelová ďalej vyzvala svojich partnerov z Európskej únie, aby sa správali zodpovedne a prijímali utečencov, ktorí dorazili do Grécka. Ešte pred uzavretím dohody s Tureckom do Grécka dorazilo okolo 45 000 utečencov. Ak sa toto číslo porovná s počtom obyvateľov, ide o to isté, ako keby za niekoľko týždňov dorazilo do Nemecka 360 000 utečencov,“ spomenula kancelárka.

    - Reklama -