Ústava sa nedá meniť na pive, tvrdí Remišová. Takéto reči si vyprosím, oponuje Bugár

    0
    Vľavo opozičná poslankyňa Veronika Remišová (OĽaNO) a vpravo podpredseda parlamentu Béla Bugár (Most-Híd) (Autor: TASR)

    TAKTO SA ŠTÁT PREDSA NERIADI

    Poukazuje na to, že rok sa o zákone debatuje s ministrom, téme sa venujú taktiež odborná verejnosť aj právnici. Následne v auguste schváli zákon vláda, v parlamente zaň zahlasujú všetci členovia vládnej koalície a potom príde vládny Smer-SD s úplne iným návrhom.

    “Hovorím, takto sa predsa riadiť štát nedá. Nedá sa meniť ústava tak, že si niečo vymyslíte pri pive. Pretože ústava je základný dokument štátu, k nemu treba mať úctu. Nie teraz prichádzať s návrhmi, ktoré sa majú vyriešiť za dva mesiace,” skonštatovala Remišová. Za absurdné považuje tvrdenia o obrovskej ústavnej kríze, keďže o výmene deviatich sudcov sa vie už 12 rokov.

    FICOVU MOTIVÁCIU NEPOZNÁM

    Na otázku, či verí, že predseda Smeru-SD Robert Fico chce ísť na Ústavný súd SR, odpovedala, že jeho motivácie nepozná, ale môže to byť jednou z možností. Druhou môžu byť podľa nej aj osobné antipatie voči prezidentovi Andrejovi Kiskovi. “To by nemalo byť v žiadnom prípade dôvodom na takéto závažné zmeny. Je to jednoducho neprijateľné,” myslí si Remišová. Tej síce menovanie väčšinou hlasov neprekáža, avšak nie pri zmene celého systému.

    TAKÉTO REČI SI VYPROSUJEM

    Vyjadrenia o “vymýšľaní pri pive” si predseda koaličnej strany Most-Híd a podpredseda parlamentu Béla Bugár vyprosuje, keďže sa nič také nedeje. “To, že koaličný partner príde s nejakým návrhom, o ktorom sme nerokovali, to je jeho vec. Že to neprejde u nás, to je zasa naša vec,” poznamenal Bugár, podľa ktorého by zmena podľa návrhu koaličného partnera, teda aj s “vyšachovaním” prezidenta z celej veci, cez klub Most-Híd neprešla.

    Nemyslí si, že bývalý premiér ašpiruje na ústavný súd, okrem toho vraj takú možnosť už mal a nerozhodol sa pre ňu. “Viete si predstaviť, že po tom, čo sa stalo, že dostane 90 hlasov? Však rozmýšľajme predsa, na to máme mozgové závity,” povedal Bugár.

     

    - Reklama -