Úspech OĽaNO, SaS a KDH je väčšia hrozba ako fašisti. Sú radikálne konzervatívni a xenofóbni, napísal publicista. Reakciu Sulíka musíte vidieť

    0
    Richard Sulík (Autor: TASR)
    V komentári uverejnenom na portáli denníka SME publicista Pavol Hardoš píše o „poetickej spravodlivosti prehry strany Smer v župných voľbách“ a vyzdvihuje víťazstvo Jána Luntera nad Marianom Kotlebom v Banskobystrickom kraji. To je však podľa Hardoša koniec pozitívnych správ, ktoré priniesli voľby do VÚC. 
     
    O úspechu opozičných strán a nezávislých kandidátov s podporou OĽaNO, SaS, KDH, NOVA, OKS a ďalších Hardoš píše, že toto víťazstvo vzbudzuje najväčšie rozpaky. Hnutie OĽaNO označuje publicista za „radikálne konzervatívnu pseudostranu, ktorá zatiaľ historicky azda najvýraznejšie prispela k javu iracionálnej hipsterizácie slovenskej pravice a jej odklonu od normálnej straníckej práce“. 
     
    Členovia a priaznivci OĽaNO sa podľa Hardoša cítia byť morálne lepšími, slušnejšími a čestnejšími, lebo si myslia, že majú hodnotovo lepší vkus ako ostatní. Napriek tejto kritike autor komentára dodáva, že OĽaNO je menej nebezpečné než SaS, ktorá podľa Hardoša „k tomuto mixu moralizátorského hipsterizmu pridáva čoraz intenzívnejšie svoj xenofóbno-libertariánsky boj s EÚ a naším euroatlantickým hodnotovým a inštitucionálnym ukotvením“. 
     
    „Ak pre Slovensko jestvuje v tejto chvíli väčšia hrozba, než sú fašisti, tak je to pokračujúci volebný úspech tejto ideologickej trajektórie OĽaNO – SaS – KDH – atď.,“ píše v závere komentára Hardoš. Obáva sa pritom, že spomínané opozičné strany smerujú „k špirále ezoterickej nepríčetnosti podobnej strane Právo a spravodlivosť (PiS) v Poľsku“. 

    Čo tak trocha sebareflexie

    Na komentár Pavla Hardoša na stránkach denníka SME reagovali lídri SaS. Ako prvý sa už deň po uverejnení textu ozval podpredseda liberálov Ľubomír Galko. Opozičný poslanec svoj názor vyjadril na sociálnej sieti, kde často rozoberá nielen stranícku agendu.

    „Prepáčte, ale ja keď čítam tie viaceré komentáre, tak sa nestíham čudovať. To niektorí mienkotvorci nedokážu rozdýchať úspech opozície vrátane úspechu SaS v týchto voľbách? To ste tak strašne chceli, aby sme prepadli, aby mohla nastúpiť ,nová opozícia‘?“ pýta sa Galko v statuse.

    Otázka podpredsedu SaS je evidentne mierená na spomínaný komentár, čo vyplýva aj z ďalších riadkov. „Spraviť z Jofa Viskupiča tvrdého konzervatívca, spraviť z OĽaNO + SaS opozíciu, čo nás dotiahne do Poľska alebo rovno až do Ruska, a ešte mnoho ďalších perál, čo čítam kade-tade, to sa len tak nevidí,“ konštatuje poslanec. Na záver nechýba odkaz pre médiá: „Čo tak trocha sebareflexie, páni? Veď po nás ju vy tiež stále chcete…“

    Deň po Galkovi reagoval na komentár aj predseda SaS Richard Sulík. Ten bol však oveľa adresnejší a tvrdší než jeho stranícky kolega. „VÚC voľby sú pre SME-čkárov hotovou katastrofou. Že denníku SME je Smer bližší a milší ako SaS, na to sme si už zvykli. Dnes sa dozvedám, že aj fašisti sú smečkárom bližší a milší ako SaS,“ napísal Sulík na svojom facebookovom profile. 
     
    Sulík si v reakcii požičal aj časť pôvodného komentára Pavla Hardoša. „Pán komentátor a politológ v SME sa prepracoval k poznaniu, ku ktorému mu úprimne gratulujem: ,Ak pre Slovensko jestvuje v tejto chvíli väčšia hrozba, než sú fašisti, tak je to pokračujúci volebný úspech tejto ideologickej trajektórie OĽaNO – SaS – KDH – atď.‘ Môj dlhoročný priateľ Peter Vajda, zakladateľ SME, sa musí v hrobe obracať. Tiež gratulujem PENTE k ich investícii,“ komentoval Sulík. 
     
     
    - Reklama -