Urobte niečo, lebo to tu za 20 rokov bude ako v Afganistane, varuje žena, ktorá skutočne vie, čo si myslia imigranti

    0
    Utečenci prekračujú rakúsko-maďarskú hranicu a pokračujú v ceste na západ cez rakúsky Nickelsdorf (Autor: SITA)
    Ak u mnohých Rakúšanov vzbudzujú už teraz správy spojené s moslimskými utečencami obavy, po vypočutí rozhovoru s irackou kresťankou, ktorá vystupuje pod pseudonymom Maria, sa ich znepokojenie ešte prehĺbi. Hoci mediálny i politický mainstream podporovaný mimovládnymi neziskovými organizáciami vykresľuje moslimských utečencov v tom najlepšom svetle, skutočnosť je oveľa komplikovanejšia.
     
    Maria si získala vďaka svojmu irackému pôvodu dôveru mnohých utečencov, s ktorými mala možnosť pracovať. Vďaka spoločnému rodnému jazyku mala možnosť počuť aj to, čo zostalo jej rakúskym kolegom utajené. Maria tak môže otvorene interpretovať, čo si utečenci všeobecne myslia o Rakúsku aj o Európe, ako si predstavujú svoju budúcnosť či aký majú vzťah k demokracii, slobode a západným zvyklostiam a kultúre.
     
    „Hlavnou témou každodennej konverzácie je náboženstvo,“ hovorí Maria, ktorú doma v Iraku vzhľadom na kresťanskú vieru prenasledovali a cítila sa diskriminovaná. V podstate to isté však pociťovala aj po príchode do Rakúska, kde začala nosiť na krku kríž ako symbol kresťanstva. „Tí ľudia prichádzajú do Európy v dôsledku desiatkam rokov zúriacich náboženských vojen. Islamská viera je v ich krajinách všadeprítomná. Nič iné nepoznajú. Čo od nich asi tak môžete čakať?“
     
    Mnohí z utečencov sú veľmi prekvapení, akej sa im v Rakúsku aj v iných európskych krajinách dostáva náboženskej slobody. „To je síce pozitívna vec, ale sloboda vyznania podľa môjho názoru došla v Rakúsku až príliš ďaleko. Islamská viera je pre nich úzko spojená s islamskými hodnotami. Tie im hovoria, že môžu v pokoji žiť so svojou vierou a Rakúsko im bude čoskoro patriť,“ obáva sa iracká kresťanka.
     
    „Ja vždy hovorím, že osobitá doba si žiada osobité pravidlá a zákony. Pred tridsiatimi až štyridsiatimi rokmi ľudia v Iraku, Sýrii alebo Egypte žili podobne ako Rakúšania. Tamojšie spoločnosti boli liberálne a pozrite sa, ako to tam vyzerá dnes. Rakúski politici musia niečo konečne podniknúť. Ak sa tak nestane, bude to tu za dvadsať rokov vyzerať podobne ako dnes v Afganistane,“ vykresľuje Maria blízku budúcnosť v čiernych farbách.
     
    Celý text v nemčine nájdete TU.
     
    - Reklama -