Urobili z nás idiotov. Fico našiel parťáka v ukrajinskom kolegovi a podali si…

    0
    Arsenij Jaceňuk, bývalý predseda vlády Ukrajiny (Autor: SITA)

    Hovorilo sa o tom, ako treba Ukrajine pomôcť, aby ostala tranzitnou krajinou, výsledkom čoho bol malý reverz. A zrazu prišlo oznámenie o podpísaní dohody o ďalšej línii, hnevá sa premiér Fico. Ten rokoval s ukrajinským premiérom Arsenijom Jaceňukom.

    „Rád by som použil normálne výrazy, ale použijem expresívne. Jednoducho, robia z nás idiotov,“ vyhlásil Fico na tlačovke po rokovaní. Tvrdí, že nie je možné mesiace, možno roky hovoriť o potrebe stabilizovať krajiny a potom zrazu prijať rozhodnutie, ktoré dostáva Slovensko aj Ukrajinu do nezávideniahodnej situácie.

    „Keď dlho hovoríme v geopolitických súvislostiach, západne plynárenské spoločnosti, ktoré operujú na území členských štátov Európskej únie, zradili iný členský štát, v tomto prípade Slovensko, a idú v príkrom rozpore s politickými rozhovormi, ktoré sme viedli na Európskej rade,“  vyhlásil Fico. Týka sa to tranzitu plynu v obrovských objemoch cez obe krajiny a ak by sa to prerušili, prišli by o obrovské peniaze. Ukrajina dokonca o miliardy.

    Ide o dohodu medzi spoločnosťou Gazprom a západnými plynárenskými spoločnosťami o vybudovaní ďalšej línie plynovodu Nordstream.

    Jaceňukov názor na celú túto vec je taký, že vybudovaním severnej línie ide stále o toho istého dodávateľa, čo neprináša Európskej únii žiadnu dodatočnú nezávislosť. „Nordstream 2 je antiukrajinským a antieurópskym projektom,“ povedal ukrajinský premiér.

    Budovanie ďalšej línie Nordstreamu ovplyvňuje podľa Jaceňuka bezpečnosť a súvislosť dodávok niektorým krajinám Európy. Dôsledkom toho bude len monopolizácia ciest a následné zvýšenie cien plynu, myslí si Jaceňuk.
     

    - Reklama -