Unikli sme takpovediac o vlas, opisuje slovenský biskup svoju návštevu na hraniciach ISIS

    0
    Biskup Jozef Haľko (Autor: facebook: Biskup Jozef Haľko- oficiálna stránka)

    Do Iraku šiel Jozef Haľko preto, že v rámci Konferencie biskupov Slovenska má na starosti utečencov aj Slovákov žijúcich v zahraničí. V krajine tak bol navštíviť Slovákov, ktorí sa ako dobrovoľníci starajú o tamojších utečencov. „V prvom rade som chcel ľudsky povzbudiť tých, ktorí pomáhajú ľuďom vyhnaných z vlastného domova,  ktorí stratili všetko a potrebujú pomoc,“ vyjadril sa v rozhovore pre topky.sk.

    Slováci sa v Iraku angažujú najmä v oblasti zdravotníckej pomoci. Jedna skupina slovenských zdravotníkov pôsobí napríklad na klinike blahoslavenej sestry Zdenky Schellingovej. Ďalšia skupina Slovákov pracuje v utečeneckom tábore Dawodia, kde tiež poskytujú zdravotnícku starostlivosť na profesionálnej úrovni aj napriek sťaženým podmienkam utečeneckého tábora. Slovenskí dobrovoľníci však v oblasti napríklad aj budujú studne či pomáhajú študentom. Noví dobrovoľníci sú podľa biskupových slov stále vítaní a potrební.

    Biskup zároveň navštívil v oblasti aj tie miesta, kde boli z peňazí slovenských veriacich podporené konkrétne humanitárne projekty. Niektoré miesta boli pritom doslova na hraniciach samozvaného Islamského štátu. Aj keď si uvedomoval isté bezpečnostné riziko, bezprostredné nebezpečenstvo mu podľa jeho vlastných slov nehrozilo. „No ale teraz sa dozvedám, že tie oblasti nedlho po našom odchode bombardovali Turci a letisko v Erbile uzavreli, takže sme unikli takpovediac o vlas,“ dodal biskup.

    Blízka prítomnosť Islamského štátu je v oblasti pritom veľmi citeľná. Haľko navštívil počas svojho pobytu v krajine aj miestny dievčenský internát, ktorý pred niekoľkými mesiacmi prepadli teroristi z ISIS. „Niektoré dievčatá, skryté pod posteľami, prežili v takejto situácii až 18 hodín, kým sa im podarilo oslobodiť. Vedeli, že ak by ich islamskí teroristi odhalili, iste by sa to skončilo tragicky,“ porozprával biskup o nedávnej skúsenosti miestnych dievčat s teroristami.

    Kresťania to majú podľa biskupa v krajine tiež stále ťažké, čo vychádza z toho, že ešte pomerne nedávno ich prenasledovali. „Je to možné vidieť aj z toho, že pri kresťanskom kostole sú vojenské hliadky,“ opisuje svoju skúsenosť. Slovensko pritom môže postihnutým kresťanom pomôcť v súčasnosti tým, že im u nás poskytne útočisko, ale aj už spomínanou dobrovoľníckou prácou v krajine. Tamojšie cirkevné autority považujú za najdôležitejšie nastoliť a obnoviť tie podmienky, na základe ktorých by sa utečenci mohli vrátiť do svojich domovov.

    Jozef Haľko (52)

    Je rímskokatolícky pomocný biskup a generálny vikár Bratislavskej rímskokatolíckej arcidiecézy a vysokoškolský profesor v odbore katolícka teológia.

    - Reklama -