Uniformy a logopéd na školách. Kollárovci navrhujú zásadné zmeny

    0
    Tlačová beseda hnutia Sme rodina (Autor: ReproFoto: facebook/Peter Pcolinsky)

    Na margo uniforiem tvrdia, že v základných, ale aj v stredných školách sa čoraz viac prejavujú sociálne rozdiely medzi žiakmi. “Zotrieť sociálne rozdiely medzi spolužiakmi a naučiť ich obliekať sa vhodne a pekne navrhujeme zavedením nosenia školskej rovnošaty tzv. školskej uniformy. Na Slovensku je len zopár škôl, ktoré zaviedli vlastné školské uniformy a z ich reakcií vyplýva, že deti si školské uniformy pochvaľujú a veľmi radi ich nosia,” tvrdia poslanci Sme rodina. Za najväčšiu výhodu uniformy považujú, že nevidno žiadne rozdiely medzi deťmi.

    Hnutie chce viac pomôcť aj deťom s rečovou chybou. “Na Slovensku čoraz viac detí trpí neschopnosťou používať správne jednotlivé hlásky alebo skupiny hlások v komunikácii. Dyslália patrí medzi najčastejšie poruchy schopnosti komunikovať. Znamená to, že dieťa niektoré hlásky vynecháva, zamieňa alebo zle vyslovuje,” vysvetľujú poslanci s tým, že táto porucha by sa nemala podceňovať, keďže môže byť aj prvým príznakom vážnejšieho neurologického ochorenia alebo signalizovať poruchu sluchu alebo celkového vývinu.

    Podľa Sme rodina by malo všeobecne platiť, že ak je reč dieťaťa nezrozumiteľná a jeho výslovnosť je niečím nápadná, mal by ho vyšetriť logopéd a pracovať s ním. “Preto sa navrhuje, aby bola dyslália zachytávaná a následne odstraňovaná už v materských školách,” píše sa v dôvodovej správe k návrhu novely.

    Opoziční poslanci chcú právnou normou riešiť aj problematiku osemročných gymnázií. Tvrdia totiž, že v súčasnosti platné ustanovenie školského zákona o postupnom prechode na znížený počet žiakov v triedach osemročných gymnázií sa napĺňa len veľmi pozvoľna. “Stále pretrváva extrémne vypuklý problém najmä v Bratislavskom kraji, kde je značná koncentrácia gymnázií s osemročným štúdiom. Zo strany žiakov a ich zákonných zástupcov je enormný záujem o osemročné gymnáziá. Ten často niekoľkonásobne prekračuje stanovené limity, ktoré boli školám pridelené zo strany orgánov miestnej štátnej správy,” uviedli poslanci. Preto navrhujú, aby sa postupné znižovanie počtov žiakov v osemročných gymnáziách predĺžilo do školského roku 2020/2021.

    - Reklama -