Únia volá kvôli utečencom po pohraničnej stráži. Pred rokmi ju zablokovali Lipšic s Palkom

    0
    Vlajka EÚ (Autor: SITA)

    Komentátor Michal Havran vo svojom článku na portáli denníka SME píše, že  niektorí slovenskí politici nechápu ani to, čo vlastne Schengen je. „Naši politici, takmer bez výnimky, politickej Únii nikdy neverili. Nikdy nijako zásadne neprispeli do diskusie, ako má vyzerať, aké majú byť jej inštitúcie a či je naším cieľom vytvoriť európsky politický národ, zjednotený okolo ústavy a hodnôt, schopný ostať v hre popri Američanoch, Rusoch a Číňanoch,“ píše vo svojom komentári Havran.

    Slovenské veto

    Pred rokmi mala vzniknúť spoločná európska pohraničná stráž, ktorá by sa starala o ochranu vonkajších hraníc EÚ, ale ministri Daniel Lipšic a Vladimír Palko vtedy holandský návrh na vytvorenie spoločnej pohraničnej stráže vetovali. Keby nebolo tohto rozhodnutia Slovenska, mohla mať Európska únia vlastnú pohraničnú stráž už pred pár rokmi.

    Havran dúfa, že dočasné obmedzenie voľného pohybu v rámci Schengenského priestoru je iba dôsledkom nezvládnutej utečeneckej krízy a nie „prejavom toho, že viaceré štáty už nemajú dôveru v politický projekt Únie“. Niektoré krajiny sa podľa komentátora pridali k projektu len z „oportunistických dôvodov“ a teraz, keď sa výhody strácajú, tak by chceli z Únie vystúpiť.

    Celý komentár si môžete prečítať TU.

     

    - Reklama -