Únia si posiela s Tureckom odkazy cez média. Tentokrát zazneli slova ohľadom migračnej dohody

    0
    utečenci (Autor: TASR)

    “Naďalej sme odhodlaní plniť dohodu medzi EÚ a Tureckom,” skonštatoval Schinas. Dodal, že táto dohoda je založená na vzájomnej dôvere a na jej napĺňaní.

    “Očakávame, že obe strany budú plniť svoje záväzky, pretože je to v obojstrannom záujme, a aj v záujme utečencov,” vysvetlil hovorca eurokomisie.

    Turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu v stredu povedal, Turecko nebude prijímať žiadnych ďalších migrantov z Grécka, ako sa zaviazalo v migračnej dohode s EÚ. Čavušoglu pohrozil aj úplným vypovedaním dohody s EÚ, k čomu podľa neho môže Ankara kedykoľvek jednostranne prikročiť.

    Najnovší krok prichádza v čase zvýšeného napätia medzi Tureckom a viacerými členskými štátmi EÚ. Spory medzi Ankarou a Úniou eskalovali po viacerých zákazoch vystúpenia tureckých politikov na politických zhromaždeniach tureckých komunít v Nemecku a Holandsku.

    Dohoda medzi EÚ a Tureckom z marca 2016 predpokladá, že Ankara prijme naspäť nelegálnych migrantov, ktorí sa doplavili z Turecka na grécke ostrovy. Za každého takto vráteného Sýrčana má EÚ prijať priamo z Turecka iného sýrskeho utečenca. Do konca roka 2016 bolo presunutých z Grécka naspäť do Turecka približne 1200 migrantov.

    - Reklama -