Únia si píli konár, na ktorom sedí. Aká budúcnosť čaká poľskú vládu?

    0
    Vlajka EÚ (Autor: SITA)

    „Nová poľská vláda sa pustila do „orbanizácie“ krajiny s nasadením, ktoré jej môže závidieť aj pôvodca tohto (pomaly už zavedeného) politologického termínu. Čo je, samozrejme, trochu nespravodlivé, správnejšie by bolo hovoriť o predchádzajúcej „kaczyńskizácii“ Maďarska,“ píše na úvod Morvay v svojom texte pre Denník N.

    Komentátor ale podčiarkuje fakt, že maďarský Fidesz sa od poľskej vlády značne líši. Zatiaľ čo Maďari svoj postoj často menia a (hrali sa na ľavicových populistov, liberálov či xenofóbnych konzervatívcov) Poliaci zostávajú „sami sebou“. Tí podľa Morvaya svojim bludom a sprisahaneckým teóriám naozaj veria a svoje názory nemenia.

    Taktiež podčiarkuje fakt, že Orbána Európa mohla svojim spôsobom ignorovať. U Kaczyńského to také ľahké nebude. Dôvodom je aj jeho aktívnejšia a agresívnejšia politika, ktorá sa od tej maďarskej značne líši. Morvay sa obáva, že Poľsko už európski politici nebudú môcť tak ľahko ignorovať.

    Táto politika môže Európu ohroziť viac ako Islamský štát či Putin. „Únia si naopak aktívne píli konár, na ktorom sedí. V podstate financuje autoritárske režimy, ktoré ju rozkladajú zvnútra spochybňujú jej hodnoty,“ píše komentátor.


     

    - Reklama -