Únia navrhuje vyloďovacie platformy pre migrantov v krajinách na severe Afriky

    0
    Eurokomisár pre migráciu, vnútorné záležitosti a občianstvo Dimitris Avramopoulos (Autor: TASR)

    Podľa eurokomisára Únia chce otvoriť takzvané “regionálne platformy pre vylodenie” v krajinách ako Alžírsko, Egypt, Líbya, Maroko, Niger a Tunisko. O tejto iniciatíve by mali na budúcotýždňovom summite EÚ v Bruseli (28.-29.6.) rokovať aj premiéri a prezidenti členských krajín.

    “Chceli by sme výrazne zintenzívniť našu spoluprácu s týmito krajinami,” uviedol Avramopulos počas stretnutia s novinármi. Spresnil, že severoafrické krajiny výmenou dostanú od EÚ “zvýšenú finančnú a materiálnu podporu”.

    Priznal tiež, že žiadna z uvedených krajín zatiaľ nepotvrdila, že sa na tomto programe zúčastní.

    Komisár zároveň predstavil výsledky trojročných snáh európskej migračnej agendy, ktorú exekutíva EÚ navrhla v máji 2015 a ktorá doteraz usmerňovala pokrok v európskej migračnej politike.

    “Migrácia je opäť predmetom hlavných správ. Cítim sa tým povzbudený, pretože to znamená rastúcu politickú vôľu konať a dohodnúť sa na mnohých dôležitých otázkach, ktoré zadefinujú našu budúcu migračnú politiku,” opísal komisár situáciu pred summitom EÚ. Dodal, že lídri EÚ by sa mali zaviazať k tomu, že do konca roka dosiahnu dohodu o všetkých bodoch spoločného európskeho azylového systému. “Som presvedčený, že je to možné. Nastala chvíľa pre zodpovednosť s cieľom zachovať a chrániť Schengen,” skonštatoval.

    - Reklama -