Umierali by slovenskí vojaci za Erdoganovo Turecko? Galko v tom má jasno. Čelí za to ostrej kritike

    0
    Ľubomír Galko (Autor: TASR)

    „Turecko sa posúva míľovými krokmi do nedemokratického a despotického režimu. Nie je možné, aby pár hodín po pokuse o armádny prevrat vedeli ľudia okolo vládnej moci, ktoré tisícky prokurátorov či sudcov sú v jeho pozadí'. Tento prevrat bol zneužitý vládnou mocou na brutalitu…“ napísal Galko vo svojom komentári s tým, že všetci na Západe to vidia. Pripomenul zároveň vyjadrenie tureckého ministra zahraničia Mevluta Cavusogla, ktorý pripustil vystúpenie jeho krajiny z NATO v prípade, že Aliancia neposkytne Turecku väčšiu podporu.

    V tejto súvislosti exminister obrany spochybnil, že by NATO bránilo Turecko. „Ak z tureckých vládnych kruhov vylietajú balóniky spochybňujúce jeho členstvo v NATO, my sa zas máme právo pýtať, že ak by sa dnes aktivoval článok 5 o kolektívnej bezpečnosti (článok 5 Washingtonskej zmluvy – zakladajúci dokument NATO – pozn. redakcie), ktorá členská krajina by poslala svojich vojakov umierať za Erdogana a jeho Turecko? Obávam sa, že žiadna,“ napísal. Svoj postoj Galko ozrejmil aj ParlamentnýmListom.sk. „Keby som bol teraz minister obrany, tak by som tam neposlal ani jediného vojaka,“ uviedol Galko.

    ParlamentnéListy.sk sa Galka spýtali, či by podľa jeho názoru bolo NATO silnejšie bez Turecka. „To je práve tá otázka, o ktorej treba diskutovať. Turecko je veľmi silný partner, má veľký zbrojný arzenál, je tam americká základňa… Na druhej strane, pokiaľ bude čím ďalej, tým viac nestabilné, tak treba uvažovať nad tým, nech Turecko odíde,“ vysvetlil.

    Turecko by malo odpovedať a ak povie nie…

    Galkov stranícky kolega Martin Klus zotrvanie Turecka v NATO tiež nevníma ako garantované. „Ak Turecko dnes niečo potrebuje, tak je to v prvom rade jasná predstava o svojom smerovaní,“ povedal Klus, podľa ktorého by sa EÚ i NATO mali Erdogana spýtať, či Turecko chce zostať členským štátom NATO a či naďalej ašpirujete na členstvo v EÚ. „Pokiaľ bude odpoveď kladná, tak je nevyhnutné tureckým priateľom jasne naznačiť, že napr. perzekúcia tisícok občanov, ale aj mnohé ďalšie opatrenia, ktoré sa v posledných rokoch, a najmä týždňoch prijali a zrealizovali, sú pre členskú krajinu NATO a kandidátsku EÚ absolútne neprijateľné,“ myslí si Klus.

    V prípade zápornej odpovede či neuposlúchnutia tejto výzvy by však podľa neho malo dôjsť k okamžitému zmrazeniu prístupových rokovaní do EÚ a riešeniu vystúpenia Turecka z NATO. „Ak sa tak stane, spochybňovanie článku 5 Severoatlantickej zmluvy, ktorý je pre Slovensko životne dôležitý, už nebude potrebné,“ uzavrel.

    Glváč: Diletantizmus a populizmus

    Veľmi kriticky však Galkove vyjadrenia vníma bývalý minister obrany Martin Glváč (Smer-SD). „Turecko je stabilným členom NATO a rovnako zodpovedne pristupuje k plneniu svojich aliančných záväzkov. Akékoľvek úvahy smerujúce k vylučovaniu Turecka z euroatlantickej dimenzie je potrebné považovať za politický diletantizmus a populizmus,“ povedal exminister ParlamentnýmListom.sk. Pripomenul taktiež, že Turecko prisľúbilo slovenským partnerom vyslanie svojich dvoch dôstojníkov do NFIU na našom území ako vyjadrenie svojej angažovanosti pri zaisťovaní obrany východného krídla Aliancie.

    Blaha: Nech sa vyjadruje k tureckému medu

    Známy kritik NATO Ľuboš Blaha (Smer-SD) prechováva Galkovu neochotu posielať vojakov na obranu Turecka. Na rozdiel od Galka však Blaha odmieta vojenské angažovanie sa Slovenska aj v mnohých ďalších prípadoch. „Som pacifista, nikdy som nehlasoval za vysielanie našich vojakov kamkoľvek a môj osobný, mimoriadne kritický názor na vojenské pakty ako NATO je dobre známy. Rovnako aj môj kriticky názor na prešľapy Turecka,“ povedal Blaha ParlamentnýmListom.sk. Blaha je však aj kritikom Galka a jeho postoj k Turecku si nezastal. „Nevidím dôvod komentovať Galkove špekulácie o čomkoľvek. Jediné, k čomu sa tento pán môže odborne vyjadriť ohľadom Turecka, je turecký med,“ uviedol. 

    - Reklama -