Ukrajinský parlament zbavil Savčenkovú poslaneckej imunity. Dôvod je neuveriteľný

    0
    Nadija Savčenková (Autor: TASR)

    Pre podozrenie z plánovania teroristického útoku zadržali vo štvrtok v Kyjeve bývalú vojačku Nadiju Savčenkovú, ktorá sa stala ukrajinskou národnou ikonou po tom, ako bola väznená takmer dva roky v Rusku v súvislosti s usmrtením dvoch novinárov na nepokojnom východe Ukrajiny. Súčasnú poslankyňu iba krátko predtým zbavili imunity.

    Za povolanie Savčenkovej na zodpovednosť hlasovalo 291 poslancov 450-členného zákonodarného zboru, 277 podporilo jej zadržanie, 268 hlasovalo aj za povolenie uvalenia väzby na kolegyňu.

    Generálny prokurátor Jurij Lucenko v príhovore k poslancom obvinil poslankyňu Savčenkovú z prípravy útoku na parlament s použitím ručných granátov a automatických zbraní. Tvrdil, že Savčenková sa spriahla s Moskvou podporovanými povstalcami na východe Ukrajiny v snahe vykonať “teroristický puč v záujme ukrajinských nepriateľov”. Obvinenie podložil nahrávkami z odpočúvania, na ktorých Savčenková hovorí o pašovaní zbraní z východu.

    V reakcii na otázky poslancov potom konštatoval, že nepodporuje vyhlásenie Savčenkovej za mentálne chorú.

    Samotná Savčenková uviedla, že o odpočúvaní vedela a práve preto rozprávala o takýchto útokoch. Takouto “surrealistickou politickou provokáciou” chcela podľa vlastných slov zosmiešniť ukrajinskú vládu, ktorú obvinila z toho, že v očiach verejnosti zlyhala.

    Ešte pred návratom do vlasti v roku 2016 Savčenkovú zvolili za poslankyňu ukrajinského parlamentu, ktorou je doteraz. Vlani oznámila založenie vlastnej politickej strany a pripravenosť kandidovať za prezidentku.


        

    - Reklama -