Ukrajinská spojka? Trumpov blízky človek mal dostávať peniaze od Janukovyča

    0
    Donald Trump po supervolebnom utorku (Autor: Reprofoto, Youtube)
    Predvolebné ťaženie Donalda Trumpa prevzal v marci tohto roka do rúk Paul Manafort. Práve tento muž je tým, kto podľa informácií denníka New York Times slúžil ako prostredník pri prevode peňazí z Ukrajiny na účty, z ktorých teraz republikán financuje svoju predvolebnú kampaň. Nejde pritom o žiadne drobné. Na konto Trumpovej kampane malo ešte pred jej začiatkom pribudnúť viac ako dvanásť a pol milióna dolárov. 
     
    Paul Manafort momentálne riadi predvolebnú kampaň Donalda Trumpa, ale to len pár mesiacov. V minulosti tento americký lobista pracoval ako poradca dnes už nefunkčnej ukrajinskej Strany regiónov, ktorú založil zvrhnutý exprezident Ukrajiny Viktor Janukovyč. 
     
    Spomínané účtovné knihy o prevodoch peňazí z ukrajinskej štátnej kasy sú písané rukou a pochádzajú z rokov 2007 až 2012. Podľa americkej spravodajskej stanice CNBC môžu byť tieto transakcie zahalené rúškom tajomstva súčasťou ilegálneho systému, ktorý sa vyhol evidencii úradov. 
     
    Závažné skutočnosti o prevode nemalých súm na účty v zahraničí odhalili vyšetrovatelia nedávno zriadeného ukrajinského Národného antikorupčného úradu. Práve z takzvaných schránkových firiem v daňových rajoch išli nemalé prostriedky na účty ľudí najbližších niekdajšiemu prezidentovi Janukovyčovi. 

    Sivá eminencia v pozadí 

    Práve z prostriedkov, ktoré mali podľa New York Times ísť cez Paula Manahorta, ukrajinskí mocní za čias prezidenta Viktora Janukovyča údajne financovali svoje luxusné radovánky. Z peňazí „prepratých“ cez daňové raje si ukrajinská vrchnosť mohla za Janukovyča užívať prepychový život. Okrem miliónov dolárov na súkromné zoologické záhrady, tenisové kurty a golfové ihriská bývalých ukrajinských mocipánov sú v týchto netransparentných obchodoch zahrnuté aj predaje štátneho majetku. 
     
    Medzi stovkami transakcií je aj predaj ukrajinskej káblovej televízie za 18 miliónov dolárov. Kupcami boli v tomto prípade dvaja partneri. Jedným z nich bol Oleg Deripaska, ruský oligarcha a blízky priateľ prezidenta Vladimira Putina. Druhým bol údajne práve Paul Manafort, ktorý teraz riadi kampaň Donalda Trumpa. 
     
    Manafort sa k prípadu a obvineniam zo strany ukrajinských vyšetrovateľov nevyjadril a New York Times priniesli len reakciu jeho právnika. Ten americkému denníku odkázal, že jeho klient nemá s podozrivými transakciami nič spoločné a žiadne peniaze z Ukrajiny vraj nedostal. 

    Nie je jasné, či kontakty Paula Manaforta s ruskými oligarchami ovplyvňujú aj jeho súčasné pôsobenie na čele republikánskej kampane pred prezidentskými voľbami, ale isté zostáva, že Donald Trump posledné mesiace hovorí o Vladimirovi Putinovi v pozitívnom duchu a tvrdí, že by sa s ním dokázal veľmi rýchlo dohodnúť, ak by stál na čele Spojených štátov. 

    Známe sú Trumpove oslavné ódy na Putina a výzvy smerované na ruských hackerov, aby pustili do sveta aj zvyšné tisícky emailov demokratky Hillary Clintonovej, ktoré prednedávnom zverejnil portál WikiLeaks. Viaceré agentúry pre kybernetickú bezpečnosť uviedli, že za útokom boli hackeri z Ruska. Trump dokonca zašiel tak ďaleko, že v podstate odobril anexiu Krymského polostrova, keď uviedol, že väčšina tamojších ľudí si v referende želala, aby bol Krym súčasťou Ruska. Referendum o odtrhnutí od Ukrajiny pritom väčšina západných mocností vrátane USA odsudzuje ako agresívny akt, ktorý je v rozpore s medzinárodným právom. 
     
    - Reklama -