Ukrajinská rodina sa vydávala za Sýrčanov. Lenže potom prišiel na psa mráz…

    0
    Nemecká vlajka (Autor: Hans Štembera)

    Doteraz sa za sýrskych utečencov vydávali predovšetkým ľudia z krajín Blízkeho východu alebo aj z Afriky. Nemecké úrady potom musia prostredníctvom sýrskych tlmočníkov dokazovať, že to tak nie je. Často však uplynie aj niekoľko mesiacov, kým žiadateľ dostane pozvánku na pohovor. Celý čas však musia nemeckí daňoví poplatníci týmto podvodníkom zaisťovať všetky životné potreby.

    Nestáva sa príliš často, aby sa za sýrskych utečencov vydávali dokonca aj Európania. Hoci to znie bizarne, skutočne k takému prípadu došlo. Ako uvádza nemecký denník Die Welt, za sýrskych utečencov sa vydávala rodina z Ukrajiny, ktorá prišla do Nemecka v septembri 2014. Požiadala o azyl z pozície prenasledovaných utečencov zo Sýrie. V marci nasledujúceho roku prišlo rodine rozhodnutie Spolkového úradu pre migráciu a utečencov (BAMF), ktoré jej právo na azyl priznalo. A to bez toho, aby jej členov úradníci vypočuli.

    Rodinu ukrajinských podvodníkov potom premiestnili do regiónu Münsterland, kde požívala všetky výhody, ktoré Nemecko azylantom ponúka. V utečeneckom tábore však Ukrajinci urobili jednu chybu – svojmu okoliu sa otvorene pochválili, aké ľahké je dnes získať v Nemecku azyl. Aj bez toho, aby museli povedať čo i len jedno jediné slovo v arabčine. Čoskoro sa o celej záležitosti dozvedeli úrady a v polovici minulého apríla ukrajinskej rodine odňali právo na azyl.

    Kto by však čakal, že sa ukrajinská rodina ospravedlní a vráti sa späť do svojej krajiny, bol by na omyle. Namiesto pokorného ospravedlnenia prišla veľmi nečakaná reakcia. Podvodníci podali proti rozhodnutiu úradov sťažnosť. „Rodina skutočne uplatnila svoje právo a podala proti rozhodnutiu úradu sťažnosť. To napokon môže urobiť každý,“ uviedol hovorca úradu v Münsteri Ulrich Lau. Podľa experta na právo Fabiana Wittrecka nemá ukrajinská rodina šancu uspieť.

    Hoci konečné rozhodnutie s najväčšou pravdepodobnosťou nepadne v najbližších dňoch, ukrajinská rodina môže očakávať rozhodnutie o deportácii späť do svojej rodnej krajiny v najbližších mesiacoch. Ale, rovnako ako v prípade žiadateľov o azyl z krajín Blízkeho východu a afrického kontinentu, nemecké úrady nemajú prakticky žiadne nástroje, ako zaistiť, aby neúspešní žiadatelia o azyl Nemecko skutočne opustili. Musia sa tak spoliehať na to, že týmto ľuďom bude stačiť ponúkaná jednorazová finančná odmena a opustia krajinu dobrovoľne.

    - Reklama -