Ukrajina podkopávala Trumpa počas celej kampane. Teraz sa, paradoxne, snaží novému prezidentovi USA zapáčiť za každú cenu, konštatuje Politico

    0
    Petro Porošenko, ukrajinský prezident (Autor: SITA)

    Donald Trump si počas kampane aj po nej zlizol kritiku za to, že mal údajne podporu zo strany Ruska, a to priamo od prezidenta Vladimira Putina. Práve šéf Kremľa mal podľa amerických tajných služieb osobne zariadiť, aby sa mailová komunikácia ukradnutá hakermi z centrály demokratov dostala na verejnosť. Rusko to popiera rovnako ako Trump, ale portál Politico prišiel so správou, že to nebol len Trump, komu poskytli pomocnú ruku z bývalého východného bloku.

    Podľa článku portálu Politico ukrajinská vláda a prezident Petro Porošenko vyvíjali veľké úsilie, aby pomohli Hillary Clintonovej a podkopali kampaň Donalda Trumpa. Dokonca spochybňovali jeho schopnosť zastávať funkciu prezidenta. Práve z Ukrajiny sa ozývali hlasy, ktoré naznačovali, že Trumpov poradca Paul Manafort je napojený na Rusko. Manafort musel po tomto škandalóznom obvinení odstúpiť z vedenia republikánskej kampane, aby neuškodil Trumpovi.

    Investigatívni novinári z Politico majú údajne dôkazy o tom, že ukrajinská vláda bola zapletená do súboja, ktorý zrejme porušil protokol. Ten zakazuje cudzím vládam zasahovať alebo sa akýmkoľvek spôsobom zapájať do volieb alebo predvolebného boja v iných krajinách.

    Ukrajina má od nástupu prezidenta Porošenka lepšie vzťahy s USA a tie by si chcela udržať aj napriek tomu, že ju podozrievajú z podkopávania Trumpovej kampane. Teraz sa podľa média Politico snaží Petro Porošenko všetko zachrániť, aby sa na neho republikánsky prezident nezačal pozerať cez prsty. Kyjev údajne zaplatil washingtonským lobistom desaťtisíce dolárov, aby vybavili stretnutie medzi ukrajinskou a americkou vládou v rámci posilnenia americko-ukrajinských vzťahov.

    Celý text v angličtine nájdete TU.


     

    - Reklama -