Ukrajina obvinila Rusko z rozsiahleho kybernetického útoku

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: TASR)

    Služba bezpečnosti Ukrajiny (SBU) vo vyhlásení uviedla, že podobnosti medzi týmto škodlivým softvérom a predošlými útokmi na ukrajinskú infraštruktúru dokazujú, že za útokom sú ruské spravodajské služby.

    SBU doplnila, že útočníkom nešlo o zisk, ale o vyvolanie chaosu na Ukrajine. Rusko na dané obvinenia bezprostredne nereagovalo.

    Ukrajinu zasiahol kybernetický útok, ktorý sa začal v utorok, najviac zo všetkých krajín. Počítače vo vládnych úradoch, energetických spoločnostiach a bankomatoch boli dočasne znefunkčnené, keďže ich dáta hackeri zašifrovali.

    Ruské spoločnosti vrátane štátneho ropného gigantu Rosnefť oznámili, že ich tiež zasiahol tento kybernetický útok. Väčšina počítačových systémov sa však “zotavila” do 48 hodín.

    Kyjev už viac ráz obvinil Moskvu zo sponzorovania hackerských útokov vrátane toho pred ukrajinskými parlamentnými voľbami v roku 2014, ktorý bol zameraný na tamojší volebný systém, či ataku, ktorý v roku 2015 vyradil z činnosti ukrajinskú elektrickú sieť.

    Vzťahy medzi Ruskom a Ukrajinou skolabovali, keď Moskva v roku 2014 anektovala ukrajinský polostrov Krym a začala podporovať proruských separatistov bojujúcich na východe Ukrajiny.

    - Reklama -