Ukázal svojský prístup. Francúzski moslimovia majú vlastnú cestu, ako bojovať s fanatikmi a šírením radikálneho islamu

    0
    Korán (Autor: pexels.com)
    Vo francúzskom meste vína Bordeaux sa moslimská komunita spojila so samosprávou, aby spoločne predišli prípadnej radikalizácii mladých ľudí. Nemecký spravodajský kanál na svojom portáli píše o imámovi Fouadovi Saanadim, ktorý sa venuje rodinám v problémových štvrtiach mesta, kde je veľké nebezpečenstvo, že by sa mladí moslimovia mohli dostať do kontaktu s radikálnym islamom. 
     
    „Mojou úlohou nie je hovoriť ľuďom, čo je dobrý alebo pravdivý islam, ale pomáhať im vzbudiť kritický prístup. Nie sme tu preto, aby sme sa konfrontovali, ale preto, aby sme vzbudili povedomie ľudí,“ tvrdí Saanadi z programu na prevenciu radikalizácie v Bordeaux. 
     
    Práve francúzske Bordeaux patrí v uplynulých rokoch k mestám s pomerne rýchlo rastúcou moslimskou komunitou a podobne ako ďalšie takéto regióny v Európe hľadá riešenia, ako sa vyhnúť radikálizácii, extrémizmu a s nimi spojenému terorizmu hroziacemu od domáceho obyvateľstva. 
     
    Prevencia šírenia myšlienok islamských radikálov vo Francúzsku je aj podľa moslimskej komunity stále aktuálna od chvíle, čo krajinu galského kohúta zasiahli tri teroristické útoky v priebehu dvoch rokov. 
     
    Nedávna čiastočná správa senátu, na ktorej má špeciálna komisia pracovať do leta tohto roka, skonštatovala, že vládne snahy o „deradikalizáciu“ zlyhali napriek obrovským investíciám do najrôznejších centier. Z trinástich sľúbených zariadení pre celé Francúzsko stojí za rok od začiatku projektu len jediné a pri februárovej inšpekcii v ňom nebol ani jediný chovanec. 
     
    Celý text v angličtine nájdete TU.
     
    - Reklama -