Úder Václavovi Klausovi z Nemecka. Pustil sa do neho sám zakladateľ AfD

    0
    Český exprezident Václav Klaus (Autor: SITA)

    Henkel sa do Európskeho parlamentu dostal pred dvoma rokmi prostredníctvom Alternatívy pre Nemecko. S AfD sa ale nepohodol a vlani si založil vlastnú stranu vystupujúcu pod skratkou Alfa.

    Podľa Henkela je AfD beztvará. Funguje vraj ako vysávač: „Každá špina v každom kúte sa musí vysať. Vľavo alebo vpravo,“ uviedol. Myslí si, že na čele AfD stoja skrachované existencie a klamári. „My sme sa ľudí, ako je napríklad súčasná predsedníčka strany Frauke Petryová, snažili zbaviť. Bohužiaľ, sa nám to nepodarilo,“ povzdychol si.

    AfD zastáva socialistickú politiku

    Alternatíva je podľa Henkela stranou, ktorá kráča po boku Národného frontu Marine Le Penovej alebo rakúskych slobodných. „Zastáva populistickú a národoveckú politiku. Ale tiež socialistickú. To je zrejmé z hospodárskeho programu. AfD by najradšej okolo Nemecka postavila hranice, nechce dohodu o voľnom obchode s USA. Zato obdobnú dohodu s Ruskom by uvítala. V Česku túto debatu asi tiež poznáte, pretože dobré vzťahy s Ruskom propaguje Václav Klaus. Spýtajte sa ho, aký ruský výrobok si za posledných dvadsať rokov kúpil,“ uviedol Henkel.

    Sám sa na to Klausa nepýtal, ale tipuje, že si žiadny ruský výrobok v posledných dvadsiatich rokoch nekúpil. „Osobne som veľmi sklamaný, že Klaus, ktorého som vždy rešpektoval a vážil si ho, našiel zaľúbenie v novej AfD. A myslím, že sa nechá zneužívať ako vývesný štít. Ľutujem to, že Klaus dáva AfD fasádu serióznej a medzinárodne uznávanej strany. V Nemecku nenájdete rešpektovanú osobnosť, ktorá by takúto úlohu hrala,“ vyhlásil Henkel.

    Klaus sa škaredo pletie

    Priznal ale, že Klaus má so svojimi euroskeptickými názormi pravdu. „Aj ja si myslím, že migrácia bude mať pre Európu ničivé následky. Vlastne podporujem väčšinu toho, čo Klaus o Európe hovorí. Povedal by som, že je Klaus podobne ako ja frustrovaný tým, že v Nemecku nie je politická sila, ktorá by sa takými hrozbami vážne zaoberala. On si myslí, že v AfD našiel spojenca a musí ju teda podporovať. Lenže to sa škaredo pletie,“ myslí si Henkel.

    Podľa neho by sa Klaus mal sám seba spýtať, prečo jemu známi ekonómovia ako Bernd Lucke, Joachim Starbatty alebo aj Henkel spoločne so šiestimi tisíckami iných členov AfD opustili a založili si novú stranu. „Mal by sa pozrieť na životopisy ľudí z AfD, s ktorými sa dnes stýka. To ale, bohužiaľ, neurobil,“ uviedol Henkel na Klausovu adresu.

    Je presvedčený o tom, že ani Klaus nechce strieľať na utekajúce ženy a deti tak, ako to navrhovala podpredsedníčka AfD Beatrix von Storchová. „Keby si prečítal návrhy riešení migračnej krízy našej Alfy, iste by súhlasil. Ale mám dojem, že to nikdy nečítal,“ vyhlásil Henkel.

    Celý text nájdete TU.

    - Reklama -