USA vyzbrojujú teroristov, znie z Turecka

    0

    Podľa nej konvoj 70 nákladných vozidiel smeruje k meste Rakka, ktoré je baštou teroristickej organizácie Islamský štát (IS). USA však podporujú “teroristov” z PKK a PYD pod zámienkou boja proti IS, tvrdí Anadolu.

    V priebehu posledných troch týždňov tak USA vyslali k Rakke už 218 nákladných vozidiel s vybavením pre PKK a PYD, dodala agentúra.

    Turecko, Spojené štáty a Európska únia považujú PKK, ktorá spustila svoje separatistické povstanie v roku 1984, za teroristickú organizáciu. PYD je považovaná za odnož PKK.

    Administratíva amerického prezidenta Trumpa v máji oznámila, že vyzbrojí ťažšími zbraňami Kurdmi vedené Sýrske demokratické sily (SDF) a teda aj Oddiely ľudovej sebaobrany (YPG), lebo tieto jednotky sú “potrebné” na opätovné dobytie Rakky.

    Washington pokladá sily YPG za svojich spojencov, Turecko ich však považuje za predĺženú ruku zakázanej PKK. Turecký premiér Binali Yildirim v reakcii uviedol, že nie je možné, aby sa USA snažili poraziť jednu teroristickú skupinu tým, že podporia inú.

    - Reklama -