USA si pripomínajú katastrofu raketoplánu Challenger. NASA pripravuje špeciálny projekt

    0
    Vlajka USA, ilustračné foto (Autor: TASR)

     Okrem atronautov a vedcov bola členkou posádky aj učiteľka. Mala byť prvou civilistkou vo vesmíre a mala zrealizovať špeciálny projekt – nakrútiť vo vesmíre videá, ktoré by školy na celom svete mohli používať na vzdelávanie. Študenti sa však zaujímavých učebných materiálov nikdy nedočkali. Christa McAuliffeová mala v čase nešťastia 37 rokov.

    Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) sa teraz rozhodol spomínaný projekt zrealizovať. Robí tak pri príležitosti Roka vzdelávania na stanici, ktorý vyhlásil v septembri 2017. Videá nakrútia na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS) astronauti Joe Acaba a Rick Arnold, obaja bývalí pedagógovia. Prvý z nich už na stanici je, druhý tam poletí v marci. Nakrútenie učebných videí je podľa NASA skvelým spôsobom, ako si uctiť a pripomenúť Christu aj celú posádku.

    “Christa ich navrhla s veľkou starostlivosťou a expertízou a pre pedagógov budú hodnotné. Ako nové nástroje im pomôžu inšpirovať študentov a posilniť ich záujem o vedu, technológiu, vzdelávanie a matematiku. Bude to pokračovanie skutočného dedičstva misie Challengeru,” uviedla tento týždeň na svojej webovej stránke NASA.

    Videá a k nim pripojené prednášky budú od jari tohto roka dostupné na webovej stránke Centra Challengeru (www.challenger.org), ktoré na projekte spolupracuje. Centrum založili v roku 1986 na pamiatku posádky raketoplánu a zamerané je na experimentálne vzdelávanie.


     

    - Reklama -