USA sa vyhrážajú vypovedaním kľúčovej zmluvy. Hrozí tretia svetová vojna, zaznelo

    0
    Donald Trump (Autor: TASR)
    Spojené štáty plánujú podľa viacerých informácií vypovedať ťažko vyrokovanú dohodu o iránskom jadrovom programe. Naznačil to prednedávnom prezident Donald Trump, keď pred oficiálnou večerou pózoval fotografom spolu s vojenskými veliteľmi a ich manželkami. Obavy z toho, že by sa niečo také mohlo stať napriek tomu, že prezidentovi poradcovia nie sú tejto možnosti naklonení, už vládnu aj v Európe. 
     
    „Viete, čo toto (stretnutie) predstavuje? Možno je to ticho pred búrkou,“ odpovedal si Trump na rečnícku otázku pred večerou s vojenskými veliteľmi. Čo myslel tou „búrkou“, už šéf Bieleho domu nevysvetlil a prezradil novinárom len toľko, že viac sa ukáže už čoskoro. Minulý piatok (6. 10.) viaceré americké médiá informovali, že Trump chce vraj zmluvu s Iránom zrušiť s odôvodnením, že neslúži bezpečnostným záujmom Spojených štátov. 
     
    Problém je v tom, že dohodu s Iránom nikdy neratifikoval Kongres Spojených štátov, ale namiesto toho prijal zákon, podľa ktorého musí administratíva, ktorá je pri moci, každých 90 dní zvolať komisiu, ktorá znova potvrdí americký záväzok k tejto dohode, ak je stále výhodná pre bezpečnosť USA. Zároveň sa rozhodne aj o tom, či Irán plní dohodu tak, ako je opísaná. Teraz termín pripadá na 15. októbra. 
     
    Ak by Trump označil jadrovú dohodu s Iránom za nevýhodnú pre USA z bezpečnostného hľadiska, tak Kongresu začne plynúť 60-dňové obdobie, počas ktorého by sa musel zaoberať otázkou znovuzavedenia sankcií voči Teheránu. 
     
    O tom, že by k opísanému scenáru mohlo dôjsť, svedčia viaceré vyjadrenia Donalda Trumpa. „Iránsky režim podporuje terorizmus a exportuje násilie a chaos naprieč Blízkym východom. Preto musíme ukončiť iránsku agresiu a nukleárne ambície. Budete o Iráne v krátkom čase počuť,“ povedal prezident USA na nedávnom stretnutí s vojenskými veliteľmi. Už v minulosti Trump označil dohodu s Iránom o jeho jadrovom programe za najhoršiu v histórii. 

    Hrozí tretia svetová vojna 

    Na stretnutí, kde zazneli vážne vyjadrenia Donalda Trumpa o Iráne, sedel aj minister obrany James Mattis. Bol to práve on, kto začiatkom októbra uviedol, že držať sa dohody, podľa ktorej Teherán akceptoval obmedzenia svojho jadrového programu výmenou za ukončenie sankcií, je v „najlepšom záujme bezpečnosti Spojených štátov“. Túto dohodu spečatil Irán s piatimi stálymi členmi Bezpečnostnej rady OSN a Nemeckom 2. apríla 2015 vo švajčiarskom Lausanne.  
     
    Minister obrany nie je jediný člen Trumpovej administratívy, ktorý sa vyjadril, že zachovať dohodu s Iránom by bolo rozumné. Šéf Zboru náčelníkov štábov Armády USA Joseph Dunford prednedávnom tiež povedal, že odstúpenie od multilaterálnej dohody s Iránom, ktorú podpísali aj najbližší spojenci USA vrátane Veľkej Británie, Francúzska a Nemecka, by malo dosah na spoľahlivosť Spojených štátov, čo by sa mohlo prejaviť pri snahe podpísať v budúcnosti iné bezpečnostné dohody. 
     
    O potrebe zachovať súčasnú dohodu s Iránom o jadrovom programe presviedčali Trumpa údajne aj minister zahraničných vecí Rex Tillerson a poradca pre národnú bezpečnosť H. R. McMaster. 
     
    S mimoriadne vážnym vyjadrením prišiel v tejto veci republikánsky senátor Bob Corker. V rozhovore pre denník New York Times uviedol, že Trump riskuje, že dostane Spojené štáty na cestu k tretej svetovej vojne. Republikán navyše povedal, že súčasný prezident vedie svoju administratívu ako televíznu reality šou. 

    Obavy v Európe

    Okrem vlastných najbližších spolupracovníkov Donalda Trumpa sa k údajne plánovanému rušeniu dohody ozývajú aj politici zo zahraničia. V Nemecku, ktoré je tiež podpísané na dokumente, sa tamojší šéf diplomacie Sigmar Gabriel obáva, že Trump by mohol od dohody s Iránom odstúpiť ešte tento týždeň. 
     
    „Spojené štáty pravdepodobne odstúpia od dohody s Iránom na budúci týždeň, toho sa veľmi obávam,“ povedal Gabriel v nedeľu pre agentúru DPS, ktorú citujú viaceré svetové médiá. Nemecký minister zahraničných vecí tvrdí, že vyhrážať sa Iránu, ako keby skutočne pracoval na výrobe jadrovej zbrane, nie je na nič dobré. Pred negatívnymi dôsledkami takéhoto rozhodnutia varuje aj Rusko, ktoré je pod dohodou podpísané ako stály člen Bezpečnostnej rady OSN. 
     
    Gabriel v tomto smere obvinil USA z toho, že sa snažia nahradiť vládu zákona za vládu najsilnejšieho. „To je veľké nebezpečenstvo pre nás všetkých, pretože ak Spojené štáty naberú tento kurz, svet sa zmení,“ varuje šéf nemeckej diplomacie. Berlín je podľa Gabriela pripravený naďalej dodržať dohodu s Teheránom bez ohľadu na prípadnú zmenu amerického postoja.
     
    Napriek všetkým varovaniam sa zdá, že dohoda s Iránom o jeho jadrovom programe sa môže každú chvíľu zrútiť a na jej miesto potom nastúpia znova sankcie, ktoré ešte väčšmi vyostria napätie na Blízkom východe. 
     
    - Reklama -