USA sa nebudú “nečinne prizerať” ruskej úlohe vo Venezuele, tvrdí Pompeo

    0
    Mike Pompeo (Autor: TASR)

    V telefonickom rozhovore so šéfom ruskej diplomacie Sergejom Lavrovom Pompeo odsúdil čoraz väčšie posilňovanie ruskej vojenskej prítomnosti vo Venezuele ako predlžovanie politickej krízy v tejto juhoamerickej krajine. 

    Pompeo povedal Lavrovovi, že “Spojené štáty a regionálne krajiny sa nebudú nečinne prizerať, ako Rusko vyostruje napätie vo Venezuele,” píše sa vo vyhlásení amerického ministerstva zahraničných vecí.

    “Pokračujúce umiestňovanie ruského vojenského personálu na podporu nelegitímneho režimu Nicolása Madura vo Venezuele hrozí predlžovaním utrpenia venezuelského ľudu, ktorý presvedčivo podporuje dočasného prezidenta Juana Guaidóa,” uviedol Pompeo.

    Vyzval pritom Rusko, aby prestalo s doterajším nekonštruktívnym správaním a podporilo Guaidóa. Toho podporujú USA a väčšina latinskoamerických a európskych krajín.

    Vo venezuelskom hlavnom meste Caracas pristáli cez uplynulý víkend lietadlá vyslané Ruskom v rámci pokračujúcej vojenskej spolupráce medzi týmito dvoma spojencami. Uviedla to tlačová agentúra AP s odvolaním sa na nedeľňajšie vyjadrenie nemenovaného venezuelského predstaviteľa.

    Na návštevu Venezuely podľa neho pricestovali zástupcovia ruských ozbrojených síl, aby prerokovali záležitosti údržby výzbroje, výcviku a stratégie.

     

    - Reklama -