USA priznali, že Turci obchodujú s IS. Milión dolárov z predaja ropy denne je však podľa americkej diplomacie bezvýznamná suma

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Oddelenie amerického ministerstva zahraničných vecí, ktoré sa zaoberá otázkami energetických zdrojov, potvrdilo podozrenia objavujúce sa v súvislosti s nelegálnym kupovaním ropy od takzvaného Islamského štátu. Amos Hochstein z amerického ministerstva zahraničných vecí uviedol, že ropa, ktorú IS nelegálne vyťaží na obsadených poliach v Sýrii a Iraku, putuje cez hranice do Turecka.

    Zanedbateľné množstvo?

    Americká diplomacia síce priznáva, že militanti z Daešu pašujú ropu do Turecka, ale zároveň tvrdí, že ide o zanedbateľné množstvá nelegálne vyvezenej suroviny, ktoré okrem toho podľa USA stále klesajú pod náporom ruských a spojeneckých útokov. „Ropu pašujú len vo veľmi malom meradle a postupom času nemá význam jej vyťažené množstvo ani výnosy, ktoré jej (ropy) predaj prináša,“ uviedol Hochstein. 

    Ministerstvo zahraničných vecí Spojených štátov tvrdí, že výnosy militantov z nelegálneho predaja ropy do zahraničia sú zanedbateľné, rovnako ako jej prepašované množstvo. Takéto vyjadrenia však celkom nekorešpondujú s odhadmi americkej vlády, podľa ktorých zarobí IS na predaji čierneho zlata až 1 milión 500-tisíc dolárov denne. Niektoré svetové médiá, vrátane americkej CNN, pritom ešte začiatkom roka hovorili o sume 2 milióny dolárov denne len z predaja nelegálne vyťaženej ropy. Rusi dokonca tvrdia, že IS na tomto biznise zarába až 8 miliónov dolárov denne.

    V porovnaní so svetovými obratmi na trhu s ropou sú denné výnosy militantov z Daešu skutočne smiešne, ale pre teroristickú organizáciu, ktorá musí platiť a živiť tisícky ozbrojencov, sú to nemalé príjmy. Okrem toho sa predpokladá, že odhady sú veľmi podhodnotené a zárobky z ropy môžu byť ešte oveľa vyššie. Sumy, ktoré majú militanti z IS k dispozícii, sú niekoľkonásobne vyššie v porovnaní s tým, čo mala k dispozícii al-Káida na vrchole svojho pôsobenia. Ročný rozpočet 30 miliónov dolárov umožnil al-Káide v USA spáchať 11. septembra 2001 útoky, aké svet pred tým nikdy nevidel.

    Potvrdil to aj generál

    Americké potvrdenie o tom, že väčšina ropy, ktorú militanti z IS nelegálne vyťažia v Iraku a Sýrii, končí na tureckom čiernom trhu, prišlo potom, keď takéto tvrdenia vytiahli Rusi a Turci podľa očakávaní všetko popreli. Podľa bývalého amerického generála Wesleyho Clarka už v minulosti existovali náznaky, že Ankara podporuje militantov v Iraku a Sýrii, aby zabránila vytvoreniu akejsi bariéry medzi Tureckom a Saudskou Arábiou. Bariérou myslel Clark štáty ako Sýria, Irak či Irán. „Vždy tu bola myšlienka, že Turecko nejako podporuje IS. Vieme, že umožňovali ľuďom prechod cez svoje územia, aby sa mohli pridať k IS a niekto tiež kupuje ropu, ktorú predávajú, a tá musí niekade tiecť a podľa mňa je to pravdepodobne cez Turecko,“ uviedol generál Clark v nedávnom televíznom rozhovore pre CNN.

    VIDEO Bývalý americký generál Wesley Clark v rozhovore pre CNN

    - Reklama -