USA potrebujú svojho Putina, šokuje americký aktivista

    0
    Vladimir Putin, ruský prezident (Autor: SITA)

    „Mnoho článkov v amerických denníkoch sa snaží definovať novú ideológiu, ktorú nazýva ,Putinizmus‘,“ vysvetľuje Maupin. Pokračuje, že USA sa stále pokúšajú pozerať na Rusko z pohľadu studenej vojny a na Putina ako na pokračovateľa predošlých režimov čerpajúcich z marxizmu a leninizmu. Putin sa však vymyká škatuľkám, on sa skrátka zhostil úlohy, ktorú bolo potrebné úspešne zvládnuť.

    Keď došlo k rozpadu Sovietskeho zväzu, Rusko bolo v troskách. Stúpla nezamestnanosť, rozšíril sa obchod s drogami, obchod s ľuďmi, organizovaný zločin a z krajiny utiekli milióny ľudí. „Jediná skupina, ktorá z postsovietskeho zmätku ťažila, bola malá skupinka ,oligarchov‘,“ uvádza Maupin a dodáva, že mali v rukách všetko, zdroje aj priemysel. „Mnohí z najbohatších ruských kapitalistov navyše odmietli platiť dane a vláda si to nedokázala vynútiť.“

    „A práve v tomto kontexte nastúpil do vedenia krajiny Vladimir Putin, bývalý dôstojník KGB. Začal bojovať s oligarchami a naprávať poriadok. Nariadil súdom, aby stíhali niektorých najbohatších ľudí a vynútili si zákon. Dohliadal na rozvoj štátom vlastnených ropných a plynárenských korporácií. V roku 2005 Putin odštartoval ,Projekt národných priorít‘ a pomocou vládnych financií obnovil v krajine vzdelanie, zdravotnú starostlivosť, poľnohospodárstvo a bývanie,“ vysvetľuje Maupin s tým, že Putinovi sa podarilo postaviť Rusko opäť na nohy.

    Putin je teda miláčikom ľudu a zároveň nehľadá konflikty. Stal sa členom BRICS, obnovil ekonomiku, obnovil vzťahy s Čínou a Iránom, snaží sa vychádzať aj s USA. „Ale čím je Rusko stabilnejšie, tým sú voči nemu USA nevraživejšie. NATO sa rýchlo rozširuje a na Ukrajine otvorene dosadili protiruský režim.“ A do toho všetkého sa Putin snaží pomôcť sýrskej legitímnej vláde zničiť Islamský štát, ktorý vznikol vďaka USA.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU

    „Pred pár mesiacmi vysvetľoval Barack Obama celému svetu, že Islamský štát je zlo, len aby zdôvodnil nálety dronov a narušovanie sýrskej územnej celistvosti. Ale teraz, keď Vladimir Putin posilnil sýrsku legitímnu vládu, ktorá si pripisuje ozajstné víťazstvá v boji s Islamským štátom, je Obama veľmi rozhorčný,“ tvrdí Maupin a vysvetľuje, že cieľom „vládnucej vrstvy“ USA nikdy nebolo zničiť ISIS.

    „Skutočným cieľom politiky USA v Sýrii bolo už dávno pred rokom 2011 zvrhnúť sýrsky režim, stabilnú, protiimperialistickú krajinu so striktne plánovanou ekonomikou. ISIS vznikol ako frakcia medzi protivládnymi teroristami sponzorovanými USA a ich spojencami z Perzského zálivu. Kým sú ISIS a USA nepriatelia, Washington a jeho spojenci naďalej podporujú teroristov z an-Nusra a izraelská vláda poskytuje zdravotnú starostlivosť Islamskému štátu aj ďalším islamistickým extrémistom,“ píše Maupin.

    Rusko je tak v situácii, keď potrebuje získať spojencov s cieľom bojovať proti zlu, a to bez ohľadu na ich vyznanie. Ich spoločný zásah, na rozdiel od amerického, sa nedá opísať ako „imperializmus“ či „cudzie intervencie“. Na ruskej strane sú bojovníci Hizballáhu, Čína, sýrski kresťania, dokonca aj Nemecko a Irán. Na druhej strane je potom ISIS, ktorý môže za svoju existenciu vďačiť USA, Saudskej Arábii, Kataru, Turecku, Francúzsku a Veľkej Británii.

    Putin oplýva množstvom kvalít, ktoré z neho robia skvelého vodcu. Takých sme mali aj v USA. Lincolna a Roosevelta. Prvý najprv s rozvahou nastupoval do úradu, aby následne proti snahám najbohatších vrstiev skoncoval s otroctvom, druhý postavil USA na nohy po hospodárskej kríze a o pár rokov neskôr oslobodzoval s komunistami Európu v druhej svetovej vojne. A takého vodcu, ktorý sa nebojí postaviť bohatým a zjednotiť ľudí, vodcu, akým je aj Putin, takého USA nutne potrebujú.

    autor: spa

    - Reklama -