USA nemajú čo hovoriť o ľudských právach, povedal Bašár Asad vo veľkom rozhovore

    0
    Bašár Asad (Autor: TASR)

    Sýrsky prezident Bašár Asad poskytol serveru Yahoo News veľký rozhovor. Odmietol myšlienku, že by mučil väzňov vo väznici Sajdanájá ležiacom severne od Damasku. Správy na túto tému označuje za “fake news” čiže falošné správy. „V týchto dňoch môžete sfalšovať čokoľvek,” odbil doslova otázku týkajúcu sa mučenia. „Žijeme v ére falošných správ,” zdôraznil. Ak niekto zverejnil fotografie z mučenia, môžu byť upravené.

    Snažil sa zmiesť zo stola tiež tézu, že sústavne porušuje ľudské práva vo svojej krajine. Na to upozorňovala predovšetkým predchádzajúca americká administratíva Baracka Obamu. „Spojené štáty nie sú v pozícii, aby mohli hovoriť o ľudských právach,” nebral si servítky prezident, ktorý vo svojej krajine už šesť rokov zápasí s občianskou vojnou. V hlavnom meste Damasku je vraj však takmer bezpečne.

    Zastal sa Donalda Trumpa vo veci exekutívneho príkazu zakazujúceho obyvateľom zo siedmich krajín vstupovať do USA. Sýria je jednou zo siedmich spomínaných krajín a Asad si myslí, že potenciálnych teroristov nemusí z jeho vlasti prísť veľa, ale aj malé percento radikálov v utečeneckej vlne stačí. „Nepotrebujete mnoho ľudí na to, aby ste napáchali veľa krutosti,” varoval Asad. Cieľom sýrskeho prezidenta je presvedčiť svojich spoluobčanov, že sa môžu vrátiť domov a pomôcť rozvoju svojej krajiny.

    Možno preto, aby sa Trump neradoval príliš, odmietol Asad Trumpov plán na vytvorenie bezpečných zón v Sýrii pre civilistov. Bolo by príliš ťažké, ak nie nemožné, zaistiť skutočnú bezpečnosť v týchto zónach. Jedinou správnou cestou je podľa Asada zabezpečenie mieru v celej Sýrii.

    Celý rozhovor nájdete TU.

    - Reklama -