USA nariadili Rusku zatvoriť konzulát. Lavrov hovorí o eskalácii napätia a poukazuje na ďalšie kroky Moskvy

    0
    Americký minister zahraničných vecí Rex Tillerson (vpravo) a ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov (Autor: TASR)

    Agentúra pripomenula, že Rusko nedávno nariadilo USA, aby USA do 1. septembra znížili počet pracovníkov svojho veľvyslanectva v Moskve a všetkých troch konzulátov o 755, a to na 455. Väčšinu týchto pracovníkov tvoria miestni občania.

    Stalo sa tak po tom, čo americký Kongres schválil sankcie proti Rusku za údajné zasahovanie do prezidentských volieb v USA v roku 2016 a za jeho kroky na Ukrajine a v Sýrii.

    “Spojené štáty plne implementovali rozhodnutie vlády Ruskej federácie znížiť veľkosť našej misie v Rusku. Domnievame sa, že táto akcia bola neopodstatnená a škodlivá pre celkové vzťahy medzi našimi krajinami,” uvádza sa vo vyhlásení rezortu americkej diplomacie.

    Vzápätí reagovala Moskva. Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v telefonáte so svojím americkým náprotivkom Rexom Tillersonom “vyjadril ľútosť z eskalácie napätia v bilaterálnych vzťahoch, ktorej sme neboli iniciátormi, a poukázal na to, že Moskva podrobne preskúma deklarované nové opatrenia USA, po čom bude oznámená naša reakcia”, uviedol ruský rezort diplomacie vo vyhlásení, z ktorého citovala agentúra TASS.

    - Reklama -