USA chce vybudovať “novú sýrsku armádu” z kurdských bojovníkov a bývalých militantov IS, varuje ruský diplomat

    0
    Ilustračný obrázok (Autor: TASR)

     Podľa neho chcú USA rozdeliť Sýriu a zvýšiť tam svoju vojenskú prítomnosť. Kinščak zároveň obvinil oponentov sýrskeho prezidenta Bašára Asada z využívania teroristickej skupiny Front an-Nusra ako prostriedok vyvíjania tlaku na Damask. Táto skupina je hlavnou silou vystupujúcou proti Asadovi.

    “Nusra je dlhodobým spojencom niekoľkých krajín v boji proti sýrskej vláde. Dnes je však jedným z posledných es v rukách tých, čo bojujú proti Asadovi a snažia sa vyvíjať vojenský tlak na Damask. Hrať takúto hru s teroristami je však nebezpečné; musia byť zlikvidovaní spoločným úsilím,” dodal Kinščak.

    Rusko je hlavným vojenským spojencom sýrskej vlády, ktorú letecky podporuje od septembra 2015. Koncom minulého roka Moskva oznámila, že zníži počet svojich jednotiek v Sýrii.

    Ruský prezident Vladimir Putin sa vo štvrtok telefonicky rozprával so svojím tureckým náprotivkom Recepom Tayyipom Erdoganom. Lídri sa dohodli na posilnení spolupráce medzi armádami a bezpečnostnými zložkami svojich krajín v Sýrii.

    Plány na užšiu spoluprácu medzi Moskvou a Ankarou majú za cieľ zlepšiť boj proti teroristickým skupinám, ktoré porušujú prímerie v provincii Idlib susediacej s Tureckom. Rusko a Turecko podporujú v sýrskej občianskej vojne opačné strany. Spolu s Iránom však sprostredkovali viacero stretnutí.


     

    - Reklama -