USA a Veľká Británia chcú v Sýrii dobehnúť Rusko. Chystajú nový plán proti Islamskému štátu, ale aj Asadovi

    0
    Kurdskí bojovníci v sýrskom meste Kobani (Autor: SITA)
    K americkým jednotkám bojujúcim v Sýrii proti militantom z Islamského štátu sa pridá aj viac  britských vojakov zo špeciálnych jednotiek SAS. Pomôcť by mali s ofenzívou v meste Rakká. Táto správa prišla len pár dní po tom, keď USA vyhlásili, že zakročia proti militantom v Sýrii aj na zemi. „Už sa nebudeme ďalej zdráhať pomáhať našim partnerom v boji proti Islamskému štátu alebo viesť pozemné operácie,“  uviedol minulý týždeň americký minister obrany Ashton Carter. 

    Briti už v Sýrii sú 

    Jednotky Veľkej Británie v Sýrii už bojujú v rámci Američanmi vedenej operácie. V krajine momentálne operuje približne 300 britských vojakov, ale tí nie sú súčasťou oficiálnej britskej misie a spadajú pod americké velenie. Už od januára operujú v Sýrii spoločne s americkými špecialistami aj jednotky britskej SAS. Zameriavajú sa zväčša na likvidáciu vysokopostavených členov Islamského štátu a tovární na výrobu chemických zbraní.
     
     
    Bleskové útoky Ruska si však podľa spojencov vyžadujú zmenu prístupu v Sýrii, ktorá už piaty rok trpí ozbrojeným konfliktom. Podľa nemenovaného zdroja britského portálu Express si situácia vyžaduje „aktívnejší prístup zameraný na prenesenie bojov na územie kontrolované Islamským štátom a na následné zničenie centrály militantov“. Aktívnejším prístupom myslia Briti aj prítomnosť vojenského námorníctva. Bojové plavidlo HMS Defender by malo byť už čoskoro pristavené pri tureckom pobreží, odkiaľ by mohlo poskytovať podporu pozemnej operácii západných spojencov v meste Rakká.
     
    Spojeneckí špecialisti z Veľkej Británie a USA by mali podľa nového plánu trénovať a viesť iracké aj kurdské jednotky v meste Rakká na severe Sýrie. Pod kontrolu by chceli dostať 1 500 kilometrov štvorcových, ktoré by následne chránili britské jednotky nielen proti militantom z Islamského štátu. Bránili by aj jednotkám prezidenta Bašára Asada v tom, aby bombardovali akékoľvek ciele v oblasti. Spojenci totiž tvrdia, že sýrska armáda, ktorá bojuje okrem Islamského štátu aj proti opozícii, bombarduje nevinných civilistov. „Je to práve neuvážené bombardovanie zo strany sýrskej armády a najmä používanie barelových bômb, čo núti Sýrčanov, aby utekali z krajiny,“ tvrdí bývalý šéf protichemickej a biologickej jednotky britskej armády Hamish de Bretton-Gordon. 

    Volanie po spolupráci 

    Počet ľudí, ktorí utiekli za hranice Sýrie, by sa mohol do konca roka vyšplhať údajne až na 7 miliónov. Momentálne žijú mimo krajiny zmietanej vojnou viac ako 4 milióny 500-tisíc Sýrčanov. Milióny ďalších sa museli presunúť do relatívne pokojných častí Sýrie, ktoré nemá pod kontrolou Islamský štát. Ľudia žiadajú zastavenie bojov a kritizujú Európsku úniu za jej postoj k utečencom. Podľa arcibiskupa z mesta Aleppo Jeana-Clauda Jeanbarta práve politika EÚ „láka Sýrčanov preč z ich rodnej krajiny“. Jediné riešenie je podľa duchovného spolupráca s Ruskom, o ktorej by mala začať Európska únia po 4 rokoch občianskej vojny v Sýrii uvažovať.
     
    - Reklama -